Україна має серйозні амбіції щодо угоди про зону вільної торгівлі - представник Європейської комісії

Середа, 4 червня 2014, 11:55

"Угода про зону вільної торгівлі між ЄС та Україною передбачає вільний рух товарів в єдиному ринку. Одночасно угода несе реформи, яких дуже потребує Україна", наголосила Магдалина Майоренко, глава Комісії з європейської політики добросусідства під час конференції "Поглиблена та всебічна зона вільної торгівлі і не лише – Як ЄС може сприяти розвитку та добробуту в країнах Східного партнества", передає з місця подій кореспондент ЄвроПравди.

Експерт також зазначила, що не Європа тягне Україну в партнерство, але самі українці і цього прагнуть. Свідченням цього зокрема стали події на Майдані, де люди засвідчили що вони хочуть змін у своїй державі", сказала Майоренко.

Станом на сьогдні, Україна експортує 25% своєї продукції в ЄС, наголосив Девід Мєйл, економчний радник посольства США в Києві.  І від угоди про зону вільної торгівлі виграє не тільки Європа і світ але й Україна, оскільки це "перспектива глибокої інтеграції з європейським ринком, широкий спектр інвестицій та відкритий ринок з прозорими правилами", наголосив економіст.

Одночасно угода про вільну торгівлю не означає сто відсоткову гарантію членства в ЄС. Це цілом різні процеси, які не слід об’єднувати.

"Перед Україною та українцями стоїть завдання самостійно працювати над розвитком своєї держави. Шлях до кращого життя лежить через важку працю. І до повноцінного членства в ЄС Україна має реалізувати пакет реформ в судовій системі, конституційній, силовій, економічній. Але головне що отримає Україна від співпраці з ЄС – це розвиток громадянського суспільства, яке бде таким собі наглядачем та контролером діяльності влади", - наголосила Маглалена Майоренко.

Експерти не бояться відзначати переваги угоди вільної торгівлі для України з Європою, а ніж інтеграції вітчизняного ринку з Росією в митному союзі.

"В Європі торгують за чіткими, прозорими та усталеними правилами. І це відрізняється від тих правил, які пропонує Росія. Часто вона (Росія. авт) діє за принципом приватних домовленостей", - наголосив Девід Мейл.

Натомість для Білорусії інтерграція вітчизняного ринку з Росією приносить свої дивіденти. Білоруська економістка Катерина Борнюкова відзначає, що інтеграція двох ринків Білорусі та Росії: "Ми отримуємо найнижчу ціну на газ в Європі, яка складає 185$ за 1000 кубів, маємо доступ до дешевих кредитів, вільний ринок з Росією та країнами Євразійської співдружності. І як наслідок ми повинні забути за інтеграцію з ЄС", - підсусувала Борнюкова. Проте вона сподівається, що в найближчому майбутньому Білорусь стане членом СОТ.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.