Німеччина хоче зняти заборону на сланцевий газ

Четвер, 5 червня 2014, 17:54

Влада Німеччини вже в 2015 році може зняти заборону на розробку родовищ вуглеводнів в країні за технологією гідророзриву пласта (фрекінгу).

Відповідні законопроекти кабінет міністрів Німеччини планує обговорити до літніх канікул.

Причиною такого рішення є тиск з боку бізнес кіл, які хочуть скоротити енергетичну залежність від Росії і підвищити конкурентоспроможність промвиробництва, пише Financial Times. У 2013 році Німеччина витратила близько 29 млрд євро на закупівлі нафти і газу у РФ, і займає сьогодні 7 місце в світі та є першим споживачем електроенергії в Європі. Поставки з Росії покривають приблизно третина німецького попиту на нафту і газ.

Станом на сьогодні ФРН має запаси сланцевого газу, близько 2,3 трлн кубометрів. В Федеральній спілці німецьких промисловців вважають, що видобуток свого сланцевого газу забезпечить до 35% споживання газу в країні, що значно знизить імпорт російського.

Натомість експерти зазначають, що навіть якщо буде дозволено видобувати сланцевий газ в Німеччині, то очікують істотних обмежень його застосування.


Гідророзрив гірських порід та пластів за яким планують добувати сланцевий газ процедура не проста. Екологи побоюються наслідків в умовах густонаселеної країни з розвиненим сільським господарством.

Тому проект по сланцевому газу став яблуком розбрату у правлячої коаліції: частина політиків готова практично на все, щоб знизити імпорт газу з РФ, однак зелені, екологи та "газпромівське лоббі" блокують проект.

Однак Німеччина не єдина країна де на національному рівні обговорюють потребу видобування сланцевого газу. Великі поклади такого газу має Англія, Польща, Угорщина, Україна та Швеція. Зокрема Польща першою з європейських держав заявила про початок буріння розвідувальних свердловин: навесні 2012 року компанія ExxonMobil пробурила дві свердловини, але визнала проект нерентабельним.

У грудні 2012 року рішення про поновлення видобутку сланцевого газу ухвалила Великобританія, Румунія та Литва. Натомість у Франції діє 5-річна заборона на використання технології по видобуванню сланцевого газу

У листопаді 2012 року Європарламент більшістю голосів дав дозвіл країнам Євросоюзу на розвідку та видобування сланцевого газу. Парламентарі не підтримали пропозицію фракцій ліберальних демократів та "зелених", що закликали до мораторія та наступної заборони на європейському рівні на використання технології гідророзриву пласта.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.