Україна може оскаржити підвищення мит Росією

Четвер, 31 липня 2014, 17:37

Україна має  три можливості відреагувати на введення Росією мит на українські товарі.

Про це йдеться у статті "Капкан вільної торгівлі".

Насамперед, Україна може вийти із Угоди про створення зони вільної торгівлі між державами СНД. Однак в такому випадку Київ відмовиться від безмитної торгівлі із іншими членами СНД. Теоретично, Україна може укласти з іншими країнами Співдружності нові двосторонні договори, однак це вимагає доволі багато часу.

Україна також може оскаржити рішення РФ в органі вирішення спорів СНД. Однак шанси на позитивне рішення мінімальні. Згідно з текстом угоди, арбітраж СНД відбувається за участю трьох суддів, двох з яких призначають сторони конфлікту, а головний визначається за згодою сторін. Якщо сторони не дійдуть згоди, то головного арбітра призначає Економічний суд СНД, що унеможливлює позитивне для Києва рішення.

Третій варіант – перенести суперечку із Росією у Світову організацію торгівлі. В такому випаду Україна може апелювати до порушення Росією принципів вільної торгівлі. Тоді офіційний Київ може в односторонньому порядку підвищити мита на російські товари до рівня, визначеного умовами членства країни у СОТ.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.