Президент Німеччини критикує тих, хто з розумінням ставиться до політики Путіна

Понеділок, 7 липня 2014, 10:02

Німецький президент Йоахим Ґаук критично висловився щодо німців, які у розпал української кризи висловлюють розуміння політики російського президента Володимира Путіна.

Під час інтерв'ю телеканалу ZDF у неділю, 6 липня, Ґаук сказав, що його дивує така позиція, передає Deutsche Welle. 

На його думку, якби в Німеччині більше повідомлялося про російські реалії – правову нестабільність, ставлення до меншин, порушення норм міжнародного права та проблеми зі свободою слова, а також про великий розрив між багатими та бідними, - вони б не стали вважати це позитивним.

Ґаук також не став виключати, що існує "певне побоювання бути втягнутими у конфлікт", де можлива ескалація. Водночас, за його словами, німецький уряд обрав правильний шлях, доволі рано почавши діяти, і до того ж дуже інтенсивно, об'єднавши зусилля із Францією, "щоб здійснювати більший тиск на партнерів у переговорах". Як наголосив німецький президент, уряд ФРН щодня докладає зусиль до врегулювання конфлікту, хоч він і не розгортається безпосередньо біля її території.

Як повідомлялося, на початку червня, за даними опитування ARD Deutschlandtrend, 89% німців вважали, що міжнародна спільнота має і надалі підтримувати діалог з Росією. Лише 9% опитаних поділяли думку, що Москву потрібно ізолювати настільки, наскільки можливо. Водночас 21% людей відповіли, що і надалі сприйматимуть Москву як вартого довіри партнера. Натомість 74% сказали, що не можуть довіряти Росії.

Згідно із результатами опитування, проведеного на замовлення Фонду Кербера, 53% німців виступають за подальше поглиблення відносин з Росією. 41% опитаних навпаки - за зниження рівня відносин.

За даними іншого опитування (N24-Emnid), результати якого були оприлюднені на початку травня, більшість німців вважали, що російського президента Путіна можна змусити піти на поступки. При цьому 58% гадали, що цього можна досягнути за допомогою дипломатичних зусиль німецького уряду. І лише 29% опитаних дотримувалися думки, що Путіна можна змусити до мирного рішення за допомогою економічних санкцій.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.