Порошенко закликає міжнародні фінансові структури збільшити допомогу на відновлення Донбасу

Понеділок, 4 серпня 2014, 09:07

Україна має намір продовжувати реформи, розраховуючи на збільшення їхнього фінансування з боку міжнародних фінансових організацій та міжнародних партнерів, таких як США та ЄС, заявив президент Петро Порошенко

Про це передає Інтерфакс.

"Фінансове забезпечення реформ буде надано в тому числі і за рахунок розширення програм МВФ... новими позиціями щодо збільшення макрофінансової допомоги ЄС, новим фінансовим гарантіям з боку США", - сказав він в інтерв'ю провідним телеканалам у п'ятницю.

Глава держави додав, що також почав роботу зі створення нового фонду з відновлення інфраструктури Донбасу і очікує, що міжнародні партнери України, такі як США, Великобританія, Японія, внесуть в нього "мільйони, десятки мільйонів".

Як повідомлялося, рада директорів МВФ 30 квітня схвалила кредитну програму stand by для України до $17,01 млрд, розраховану на два роки: 2014 році - $7,4 млрд, 2015 року - $7,1 млрд, 2016 році - $1,1 млрд. Програма Фонду відкрила для країни фінансування інших міжнародних фінансових організацій (МФО), що, як передбачається, сумарно збільшить суму допомоги для країни до $27-28 млрд.

Згідно з матеріалами програми, в поточному році, крім коштів МВФ, очікується надходження від інших МФО $6,3 млрд: Світового банку - $1,9 млрд, Єврокомісії - $2,2 млрд, Європейського банку реконструкції і розвитку (ЄБРР), Європейського інвестиційного банку (ЄІБ) та інших міжнародних кредиторів - $2,2 млрд. Ще $1 млрд надійде від розміщення єврооблігацій під гарантії уряду США.

В наступному році заплановано надходження від МФО $5,4 млрд: СБ - $1,6 млрд, Єврокомісії - $0,6 млрд, ЄБРР, ЄІБ та інші - $3,1 млрд, а випуск єврооблігацій додатково принесете $1 млрд.

Місія МВФ прибула в Україну для першого перегляду програми 24 червня і працювала до 18 липня. Українська влада разом з місією МВФ розробили скоригований подальший план реформ для реалізації програми з метою подальшого узгодження на Раді директорів МВФ, що очікується в другій половині серпня. У разі позитивного рішення ради директорів Україна отримає другий транш кредиту в розмірі близько $1,4 млрд.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.