Порошенко просить конгрес США визнати бойовиків на сході терористами

Вівторок, 22 липня 2014, 10:02

Проблему на сході України має бути вирішено, адже вона несе загрозу безпеці всього світу, заявив президент України Петро Порошенко в інтерв'ю американській телекомпанії CNN, передає офіційний сайт президента України.

Глава української держави звернувся до Конгресу США із закликом визнати терористами бойовиків та організації, що діють на сході України, а також всіх, хто їх підтримує.

"Це буде важливий жест солідарності, на який ми очікуємо від всього світу", - наголосив Петро Порошенко.

Президент підкреслив, що не можна називати сепаратистами тих, хто вбиває невинних людей, вони – терористи. За його словами, "кожна людина у світі зараз має відчути, наскільки це загрозливо для всіх".

Говорячи про шляхи врегулювання ситуації на Донбасі, президент наголосив, що мають бути використані всі засоби для деескалації, розуміння чого він продемонстрував, запропонувавши мирний план та згодом проголосивши режим одностороннього припинення вогню на 10 днів.

Глава держави вважає, що у випадку, коли санкції не працюють, є підстави для звернення до Конгресу США щодо надання Україні для вирішення проблем безпеки спеціального статусу - головного союзника поза блоком НАТО (MNNA Major Non-NATO Ally of the United States), як Ізраїлю, Австралії та Філіппінам. "Це – загроза для всього світу, це – не конфлікт в Україні. Українська нація зараз єдина, як ніколи, і світ має знайти правильну відповідь на дії терористів", - підкреслив Петро Порошенко.

Президент наголосив, що реакція світу на події з літаком має бути єдиною. Кожна людина, кожна країна, включно з Росією, мають визначитися – бути з терористами чи з усім цивілізованим світом.

Порошенко жорстко відреагував на твердження російської сторони про те, що поруч із малайзійським літаком міг знаходитись український. "Це безвідповідальне та неправдиве твердження", - заявив він та повідомив, що запропонував експертам з Росії долучитися до міжнародних фахівців, які зараз працюють на місці падіння літака.

Натомість, підкреслив глава держави, є багато доказів того, що Росія підтримує терористів на сході України.

Петро Порошенко поінформував про "величезні зусилля", яких зараз докладає влада для забезпечення прозорого розслідування обставин трагедії. Так, він повідомив про своє рішення проголосити припинення бойових операцій на 40-кілометровій території навколо місця падіння Boeing-777 до завершення розслідування.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.