Порошенко підписав закони про ратифікацію угод з Нідерландами і Австралією

П'ятниця, 1 серпня 2014, 09:44

Президент України Петро Порошенко підписав закони про ратифікацію угод з Австралією про направлення австралійського персоналу до України для розслідування обставин падіння літака Malaysia Airlines і з Нідерландами про міжнародну місію захисту.

Про це повідомив Інтерфакс.

Як наголошується в повідомленні, в документах зазначається, що угоди, які були підписані у Києві 25 і 28 липня відповідно, набувають чинності з дати отримання цими країнами дипломатичних нот від України.

"Закон № 1619-VII "Про ратифікацію угоди між Україною та Австралією про направлення австралійського персоналу до України у зв'язку з падінням літака Malaysia Airlines рейсу МН 17" буде сприяти залученню австралійської сторони до розслідування причин авіакатастрофи, яка сталася над територією України 17 липня.

Як повідомлялося, Верховна рада на позачерговому закритому засіданні в четвер ратифікувала угоди з Австралією і Нідерландами про доступ міжнародної поліцейської місії на місце трагедії малайзійського "Боїнга" і про захист розслідування катастрофи, повідомив журналістам народний депутат Сергій Лабазюк (група"Суверенна європейська Україна").

25 липня Україна і Австралія підписали угоду про направлення австралійського персоналу в Україну у зв'язку з падінням літака Malaysia Airlines.

28 липня було підписано угоду між Україною і Королівством Нідерланди про Міжнародну місію захисту розслідування.

Згідно з інформацією МЗС України, угода сприятиме залученню австралійської сторони, поряд з відповідною діяльністю нідерландської та української сторін, до розслідування причин авіаційної події, охорони місця катастрофи і забезпечення повернення тіл загиблих.

Австралійський персонал не є підрозділом Збройних сил Австралії, а його основна функція - забезпечення охорони місця авіакатастрофи.

"Австралійський персонал буде включати в себе не більше 250 озброєних людей... Австралійському персоналу дозволяється мати і носити зброю, а також застосовувати силу в межах, необхідних для досягнення цілей діяльності (за розслідування - Ред.), включаючи застосування сили на поразку з метою самооборони", - йдеться в тексті угоди.

Австралійський персонал матиме свободу пересування до місць, пов'язаних з проведенням розслідування авіакатастрофи.

У той же час він буде просити згоди України для переміщення у місцевості, не пов'язані з розслідуванням авіакатастрофи, а переміщення через зони бойових дій - координувати з українськими органами влади.

При цьому австралійський персонал координуватиме свою діяльність зі спеціальної моніторинговою місією ОБСЄ.

Крім того, учасники місії з розслідування авіакатастрофи користуватимуться безперешкодним в'їздом в Україну та пересуванням по її території на підставі паспортів без оформлення віз.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.