ЄС готовий до подальших санкцій проти Росії

Четвер, 7 серпня 2014, 08:33

Якщо Росія не змінить своєї політики щодо України, Європейський Союз готовий і далі "закручувати гайки".

Про це пише Deutsche Welle.

Саме такий вираз - "закручувати гайки" - використав офіційний представник Єврокомісії в Німеччині австрієць Ріхард Кюнель (Richard Kühnel), відповідаючи в Берліні на запитання про санкції ЄС відносно Росії і можливі заходи Москви у відповідь.

Що ж стосується загрози Росії закрити свій повітряний простір для транзиту літаків європейських авіакомпаній, то ЄС, за словами Кюнеля, може діяти за принципом "око за око".

Як сподіваються у Єврокомісії, те, що відбувається в останні дні - це ще не початок перманентного розкручування спіралі санкцій і відповідних заходів. Для Брюсселя, пояснив Кюнель, від початку санкції були лише засобом досягнення мети, яка полягає в тому, щоб знайти з Росією загальний підхід до розв'язання української проблеми. "Ми хочемо подолати логіку санкцій, ми хочемо сісти з росіянами за стіл переговорів, щоб спільно обговорити подальший шлях розвитку України", - заявив він.

Ріхард Кюнель виступає проти постановки питання за принципом "або - або", тобто або Україна рухається в напрямку ЄС, або йде на зближення з Росією. Він ратує за формулу "і - і". "Ми вважаємо такий варіант можливим, - каже він, - оскільки Україна є важливим політичним, торговельним і транзитним партнером і для Європи, і для Росії".

Кюнель нагадав про пропозицію ЄС почати з Росією діалог про питання практичної імплементації Угоди про асоціацію України з ЄС та готовність Брюсселя вислухати і розглянути російські сумніви щодо цього. Водночас Брюссель вимагає від Москви піти на поступки і насамперед припинити підтримку сепаратистів на сході України.

У дієвості прийнятих європейськими лідерами заходів він не сумнівається і вказує на "незрівнянно більш високу залежність Росії від Євросоюзу, ніж ЄС від Росії. На підтвердження Кюнель наводить той факт, що Росія для Європейського Союзу - тільки третій за величиною торговий партнер, а ЄС для Росії - найважливіший, причому з великим відривом.

Перш ніж ввести економічні санкції проти Росії, розповів він, в Брюсселі ретельно проаналізували їхні можливі наслідки для тих чи інших країн ЄС. "Ми постаралися вжити таких заходів, - сказав він, - які б найбільш сильно вдарили по економіці Росії і по можливості мінімально – по європейській". Але повністю уникнути негативних наслідків для фірм в ЄС неможливо, - визнав представник Єврокомісії і додав: "Ліс рубають - тріски летять".

У Німеччині, зокрема, вже розгорнулася політична дискусія про необхідність надати економічну допомогу тим німецьким фірмам, які несуть збитки внаслідок європейських санкцій проти РФ. Брюссель радить не поспішати і подивитися, які висновки із ситуації зроблять самі підприємці.

Про загрозу закрити повітряний простір Росії для транзиту літаків авіакомпаній країн ЄС він знає і вважає, що таку міру підказують "погані порадники". Повітряні коридори встановлені міжнародними домовленостями, яких зобов'язана дотримуватися і Росія, так само, як і правил СОТ. Це означає, підкреслив Кюнель, що Росія не може в односторонньому порядку приймати будь-які заходи, не порушуючи при цьому міжнародне право.

Якщо ж вона все-таки піде на такий крок, то ЄС зможе звернутися до відповідних міжнародних судових інстанцій. Але є й інший варіант. За словами офіційного представника Єврокомісії в Німеччині, "міжнародне право передбачає також застосування так званого інструменту "відплати" (retaliation) - прийняття рівнозначних відповідних заходів".

Нагадаємо, вчора Канада приєдналася до США і Європейського Союзу у розширенні санкцій проти Росії.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.