Засновник Modern Talking програв в ЄСПЛ справу про використання свого імені

Четвер, 19 лютого 2015, 12:55

Велика палата Європейського суду з прав людини (ЄСПЛ) винесла рішення у справі "Дітер Болен проти Німеччини" і "Ернст Август Ганноверський проти Німеччини".

Обидві справи стосувалися використання в гумористичній рекламі сигарет імен (без прізвищ) цих двох публічних осіб без їхньої згоди, повідомляє сайт ЄСПЛ.

У рекламі, зокрема, використовувалися посилання на книгу музиканта Дітера Болена і на конфлікти за участю принца Ернста Августа Ганноверського.

Обидва позивача заявляли, що рішення Федерального суду ФРН порушувало право на приватне життя і особливо право на ім'я. Заяви були подані до ЄСПЛ у жовтні 2009 року. Компанія "Брітіш Амерікен Тобакко" мала можливість подати письмові коментарі в якості третьої сторони.

Європейський суд постановив шістьма голосами проти одного, що порушення статті 8 Європейської конвенції з прав людини (право на повагу до приватного і сімейного життя) не було.

Зокрема, ЄСПЛ вирішив, що Верховному суду ФРН вдалося забезпечити необхідний баланс між свободою на вираження думки і правом на приватне життя, прийнявши до уваги комерційний і гумористичний характер реклами, контекст, в якому вона публікувалася, відсутність у ній будь-якої негативної складової або елементів, які б принижували людську гідність заявників, а також попередню публічну поведінку заявників.

 

Претензії Болена до тютюнового концерну "British American Tobacco" були пов'язані з появою в Німеччині рекламних плакатів бренду "Lucky Strike".

Деякі слова у слогані на плакатах були замазані. Композитор вважав це натяком на його автобіографічну книгу "За лаштунками", з якої суд зобов'язав його викреслити імена описаних у ній людей.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.