Україна чекає від ЄС окремої політики - МЗС

П'ятниця, 24 квітня 2015, 13:22

Офіційний Київ повинен ставити питання про перегляд політики "Східного партнерства" і формування нових рамок окремої політики щодо України.

Про це у п'ятницю під час публічного обговорення на тему "Оновлення змісту Європейської політики сусідства/політики Східного Партнерства: очікування України" заявив директор департаменту Євросоюзу МЗС України Всеволод Ченцов, передає Укрінформ.

"У нас є на сьогодні моральне право, аргументи, ставити перед ЄС питання адекватних механізмів підтримки, інакше існує дуже серйозний ризик як для нас, так і для Європейського Союзу, що ми будемо провисати з імплементацією Угоди (про асоціацію між Україною та ЄС – ред.)", - наголосив він.

Дипломат відзначив, що цей документ побудований і сформульований, виходячи з досвіду розширення, однак, імплементація не є самоціллю.

"Ми маємо вийти на рівень розвитку держави, який би дозволяв нам адекватно взаємодіяти і з ЄС, і з рештою країн. Власне в цьому має полягати інтерес ЄС - довести нас до адекватного рівня", - підкреслив він.

Крім того, на думку Ченцова, Європейський Союз має виробити новий підхід у відносинах з Росією, оскільки це є ключовим чинником, без якого неможливо ефективно реалізовувати політику "Східного партнерства".

За його словами, Україну також непокоять підходи ЄС, спрямовані на збереження Європейської політики сусідства (ЄПС) в попередніх рамках.

"Ми вважаємо, що на сьогодні треба докорінно міняти цей підхід. Треба формувати окремі напрямки політики Європейського Союзу на Півдні і на Сході. Тобто вона (ЄПС - ред.) не може зараз залишатися такою гомогенною єдиною політикою", - відзанчив Ченцов.

"Якісь інструментарій може бути спільний, підходи ті чи інші можуть бути спільні, але мета і підходи у відносинах з партнерами і сусідами мають бути концептуально різними", - резюмував дипломат.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: