WikiLeaks опублікував нові дані про промисловий шпіонаж США у Франції

Вівторок, 30 червня 2015, 09:32

WikiLeaks  оприлюднив чергову порцію секретної інформації секретної документації Агенства національної безпеки США про промислове шпигунство у Франції.

Про це йдеться у матеріалі, підготовленому у співпраці французьких видань Liberation, Mediapart i WikiLeaks.

Таким чином, до політичного шпигунства додається економічне.

Зокрема, п'ять доповідей АНБ показують, що американці шпигували за дипломатами і бізнесменами період з 2004 по 2012 рік.

В одному з оприлюднених документів зафіксована агресивна стратегія щодо французької економіки. Завдання, поставлене в документі АНБ - збір інформації про французьку комерцію, зв'язкиПарижа з міжнародними фінансовими інститутами, дослідження питань, пов'язаних з членством Франції в "Великій вісімці" і "Великій двадцятці", а також шпигунство в області відомостей про великі контрактифранцузів із зарубіжними країнами.

В сфері інтересів АНБ - всі стратегічні сектори французької економіки: цифрові технології, електрика, газ, нафта, атомна енергетика і т. д.

Шпигунство здійснювався різноманітними способами: від крадіжки бізнес-планів до крадіжки конфіденційної інформації про технології. Як зазначається, частиною отриманої інформації США ділилися з Великобританією, Канадою, Австралією і Новою Зеландією.

Як відомо, раніше WikiLeaks почав публікацію надсекретної документації Агентства національної безпеки США про прослуховування французьких високопосадовців.

Згідно з опублікованими документами, АНБ стежив за президентами Франції Жаком Шираком, Ніколя Саркозі та Франсуа Олландом, а також за французьким кабінетом міністрів і послом Франції в США. 

МЗС Франції у середу викликало посла США для пояснень. Крім того, президент Франції Франсуа Олланд провів розмову з президентом США Бараком Обамою з приподу прослуховувань.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.