Росія вимагає від Польщі не зносити пам'ятник генералу Черняховському

П'ятниця, 10 липня 2015, 17:08

Росія вимагає від Польщі скасувати рішення про знесення пам'ятника генералу Івану Черняховському в місті Пененжно на місці його загибелі в 1945 році.

Про це йдеться в повідомленні на сайті МЗС РФ.

"Рішуче вимагаємо від польського керівництва і безпосередньо від тих, хто займається темою Ради охорони пам'яті боротьби і мучеництва запобігти знесення пам'ятника І. Д. Черняховському, забезпечивши безумовне дотримання Угоди між Урядом Російської Федерації і Урядом Республіки Польща про поховання та місця пам'яті жертв війн і репресій від 22 лютого 1994 р., а також Договору між Російською Федерацією і Республікою Польща про дружнє і добросусідське співробітництво від 22 травня 1992 року", - йдеться в повідомленні.

У російському МЗС також заявили, що попередні випадки руйнування радянських меморіальних об'єктів у Польщі є "актами вандалізму" і продовжують ескалацію розв'язаної нею "війни з пам'ятниками".

Пам'ятник генералу Івану Черняховському в місті Пененжно 

Двічі герой Радянського Союзу генерал Іван Черняховський народився неподалік Умані. У роки війни командував 60-ю армією Воронезького фронту та військами 3-го Білоруського фронту.

Загинув 18 лютого 1945 року біля міста Пененжно від смертельного поранення осколком у віці 38 років. Був похований у Вільнюсі. У 1992 році прах Черняховського був перепохований у Москві на Новодівочому цвинтарі.

Слід зазначити, що Національний університет оборони України носить ім'я Черняховского.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.