29 журналістів позиваються до Європарламенту в суді

П'ятниця, 20 листопада 2015, 10:04

Двадцять дев'ять журналістів з різних країн ЄС позиваються до Європейського парламенту в Європейському суді після того, як не змогли отримати інформацію щодо того, яким чином євродепутати витрачають кошти грошової допомоги, яка виділяється з бюджету Європарламенту.

Про це пише видання EurActiv.

За інформацією видання, до Європейського суду надійшло 29 скарг від журналістів проти Європейського парламенту, який відмовився надати інформацію про те, як депутати витрачають свої додаткові кошти.

Журналісти, які представляють кожну країну ЄС, звернулися до  Європарламенту для того, щоб отримати інформацію про те, яким чином протягом останніх чотирьох років витрачалися кошти грошових доплат на утримання депутатів.

Інформація, за якою звернулися журналісти, стосується, головне, того, яким чином витрачалися кошти, які депутати отримували для оплати багажу, на транспортні витрати, на добові і коштів для оплати роботи помічників.

Але в Європарламенті відмовилися відкривати цю інформацію і обґрунтували відмову захистом приватної інформації про життя депутатів.

Представник журналістів, адвокат зі Словенії і колишній єврокомісар Наташа Пірц Мусар, переконана, що в даному випадку "норми про захист персональних даних не можна застосовувати, і відмова в отриманні документів є необґрунтованою".

Як відомо, у 2014 році бюджет Європарламенту становив 1,75 млрд євро, з яких приблизно 27% або 474 млн євро було витрачено на утримання євродепутатів. Ці кошти включають в себе заробітну плату, транспортні витрати, витрати на офіси і оплату роботи персональних помічників.

"Щомісяця Європарламент витрачає 3,2 млн євро виключно на потреби євродепутатів, і ніхто не відстежує, на що витрачаються ці кошти", – цитує видання Анушку Делич, одного з 29 журналістів, які звернулися до суду.

"Ми не вимагаємо доступу до записів про те, як депутати витрачають свої зарплати, які призначені для їх особистого і приватного використання, але інформація про те, як вони витрачають всі доплати, що вони отримують додатково для здійснення своєї професійно-громадської діяльності, має бути відкритою, адже громадяни країн ЄС мають право знати, яким чином витрачаються майже півмільярда євро коштів, які сформовані з їх податків", – додала Делич.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що представники країн Європейського Союзу та депутати Європарламенту узгодили ключові параметри бюджету ЄС на 2016-й рік.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: