Ізраїль припиняє відносини з ЄС у питанні вирішення конфлікту з Палестиною

Понеділок, 30 листопада 2015, 10:23

Ізраїль припиняє контакти з органами Європейського Союзу, залученими до мирних переговорів з палестинцями після того, як ЄС почав вимагають маркування експортної продукції ізраїльських поселень на Західному березі.

Про це повідомляє Euractiv.

Прем'єр-міністр Біньямін Нетаньяху наказав главі МЗС провести "переоцінку участі органів ЄС у всьому, що пов'язано із дипломатичним процесом з палестинцями".

"До завершення переоцінки, прем'єр-міністр розпорядився припинити дипломатичні контакти з ЄС та його представниками в цій області", - відзначили в МЗС.

У відомстві відзначили, що заборона залишиться в силі поки триватиму переоцінка ролі ЄС в зусиллях по встановленню миру.

У той же час відзначається, що Ізраїль буде продовжувати бізнес з чиновниками національних урядів європейських держав-членів.

"Важливо дати зрозуміти, що Ізраїль підтримує дипломатичні переговори з окремими європейськими державами, такими як Німеччина, Велика Британія і Франція - але не з інститутами Європейського Союзу", - заявили у ізраїльському МЗС.

Таке дії Ізраїлю викликані рішенням Єврокомісії про маркування продуктів з ізраїльських поселень, які в ЄС вважають окупованими.

Як відомо, Євросоюз не визнає ізраїльської окупації Західного берега ріки Йордан, сектора Газа, Східного Єрусалима й Голанських висот, захоплених в 1967 році після війни на Близькому Сході.

В ЄС наголошують, що політика маркування спрямована на те, щоб розрізняти товари, вироблені в межах міжнародно визнаних кордонів Ізраїлю і зовні.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.