МЗС: ВР завалює безвізовий режим та отримання фіндопомоги від ЄС і МВФ

Четвер, 5 листопада 2015, 10:51

Не голосуючи за "безвізові" закони, українські депутати завалюють не лише безвізовий режим, але й отримання макрофінансової допомоги від ЄС та МВФ.

Про це в інтерв'ю агенції "Українські новини" заявила заступник міністра закордонних справ з питань європейської інтеграції Олена Зеркаль.

"Макрофінансова допомога надається Україні на підставі програм. І є певні вимоги. При невиконанні цих вимог наступний транш не дається.

І ось більшість питань, які зараз активно дискутуються в парламенті - це ті ж вимоги, виконання яких необхідно для отримання макрофінансової допомоги від ЄС, а також і від Міжнародного валютного фонду. Тому наші депутати завалюють не лише безвізовий режим, але і отримання наступних траншів", - наголосила вона.

За словами Зеркаль, вона сумнівається в можливості ефективного голосування за закони, необхідні для отримання Україною безвізового режиму з ЄС, 5 листопада.

У мене взагалі існує сумнів у можливості ефективного голосування завтра. Тому що поки політична риторика переважає над питанням доцільності і здорового глузду",  -відзначила вона.

"Я дуже скептично налаштована саме тому, що вчора (3 листопада) на комітеті по боротьбі з корупцією Єгора Соболєва всі політичні сили вели себе неконструктивно. Кількість правок, які вони дали з одним і тим же питанням, свідчить тільки про одне - про небажання змінювати систему", - наголосила заступник міістра.

Як зауважила Зеркаль, більшість депутатів, які були присутніми на засіданні комітету навіть не читали текстів законопроектів.

"Вчора на комітеті депутатів, які прочитали тексти законопроектів не було і однієї десятої. Всі інші займалися  криками. А ми займалися тим, що розповідали депутатам, що те чи інше питання врегульовано в іншій статті. Доводилося показувати їм в тексті для того, щоб вони прочитали, де ж про це йде мова. А це вже друге читання", - підкреслила вона.

Нагадаємо. раніше повідомлялося, що у четвер, 5 листопада, Верховна рада має розглянути пакет законопроектів, необхідних для виконання Україною зобов'язань у рамках Плану дій щодо лібералізації візового режиму з Євросоюзом.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.