Податковий режим Бельгії суперечить нормам ЄС: 35 корпорацій заплатять 700 млн євро

Понеділок, 11 січня 2016, 13:44

Європейська комісія дійшла висновку, що селективні податкові пільги, надані Бельгією під податкові схеми "надприбутків", не відповідають правилам ЄС щодо державної допомоги.

Про це йдеться в заяві Єврокомісії.

"Від схеми отримали вигоду принаймні 35 транснаціональних корпорацій, в основному з ЄС, які тепер повинні повернути не сплачені в Бельгії податки. Комісія оцінює загальну суму, що підлягає стягненню з компаній, в сумі близько 700 мільйонів євро", - йдеться в повідомленні.

Бельгійська податкова схема "надприбутків", що застосовується з 2005 року, дозволяє деяким багатонаціональним компаніям платити значно менші податки в Бельгії на підставі висновків податкових органів.

Схема знижує ставку базового корпоративного податку на так звані "надприбутки" компаній на 50-90% на підставі того, що ці надприбутки нібито є результатом того, що компанія є частиною багатонаціональної групи.

"Бельгія дала кільком транснаціональним корпораціям значні податкові переваги, які порушують правила ЄС щодо державної допомоги. Це спотворює конкуренцію, по суті, поставивши дрібних конкурентів, які не є багатонаціональними, в нерівні умови", - зазначають у Єврокомісії.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.