ЄС має вибрати Шенген або угоду про надання притулку - глава МЗС Італії

Середа, 13 січня 2016, 10:17

Європа повинна вибрати між Шенгенською схемою відкритих кордонів і Дублінською угодою щодо процедури надання притулку, адже міграційна криза показала несумісність цих двох документів.

Про це заявив міністр закордонних справ Італії Паоло Джентілоні, повідомляє AFP.

"Європейський Союз має дві можливості: або він терпить наслідки мігрантського потоку, або намагається цей потік контролювати", - сказав Джентілоні.

"ЄС може контролювати потік, якщо він діє в єдиному ключі і якщо він визнає, що правила, які придумали чверть століття тому, вже не підходять для міграційних потоків, які ми спостерігаємо сьогодні", - додав міністр.

Італія хоче переглянути Дублінську конвенцію, яка вимагає, щоб дані шукачів притулку, які прибувають до ЄС, оброблялися в країні прибуття.

У Римі розцінюють це правило як несправедливе, враховуючи, що більшість мігрантів прибувають до Італії чи Греції перетинаючи Середземне море з Північної Африки або Туреччини.

Більше 320 тисяч шукачів притулку та інших мігрантів висадилися в Італії з початку 2014 року. Але відсутність систематичного контролю після їх прибуття означає, що більш ніж три чверті з них мають можливість продовжити свою подорож до бажаних пунктів призначення в Північну Європу, не будучи зареєстрованими в Італії.

Італія зараз перебуває під сильним тиском з боку своїх партнерів по ЄС, які вимагають почати обробку всіх новоприбулих людей у човнах.

"В минулому році 850 тисяч мігрантів прибули до Греції. Згідно з Дублінською угодою Греція повинна прийняти їх. Всі знають, що це неможливо, що цього не сталося і все ж, незважаючи на це, надалі продовжують наполягати, що Дублінські правила повинні дотримуватися", - сказав Джентілоні.

Міністр також закликав уряди країн ЄС прискорити узгодження спільного списку країн, які вважаються досить безпечними і до яких мігрантів можна було б повертати.

"Відмінність між Афганістаном, який вважається безпечним європейськими державами, і Еритреєю, яка такою не вважається, досить слабка і потребує вирішення на європейському рівні", - сказав міністр.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.