Литва відзначає 25-річчя "кривавого січня" 1991 року

Середа, 13 січня 2016, 16:01

Сьогодні у Литві відзначають 25-літній ювілей кривавих подій січня 1991 року, коли радянська влада намагалася відновити контроль над республікою, яка проголосила про вихід зі складу СРСР.

Як повідомляє Delfi, сьогодні в країні відзначають День захисника Свободи.

У Литві сьогодні вшановують памʼять про загиблих під час захисту телевежі, яку взяли під контроль радянські війська 13 січня 1991 року.

Тоді, 25 років тому, намагаючись повалити законно обрану владу Литви, яка проголосила про відновлення незалежності Литви, радянська армія в ніч на 13 січня 1991 року у Вільнюсі зайняла телевежу і будівлю Комітету радіо і телебачення.

В той день десятки тисяч громадян Литви не дали радянським військам взяти штурмом будівлю парламенту республіки.

Біля телевежі не вдалося уникнути жертв – коли десантники почали пересуватися на військовій техніці і стріляти в беззбройних людей, загинули 14 і постраждали більше тисячі захисників свободи.

Від ранку громадян Литви запрошували взяти участь у громадянській акції "Пам'ять жива, оскільки свідчить" та запалити свічки у вікнах державних установ, шкіл.

Урочистості відбулися у Сеймі Литви і у центрі столиці, де запланований парад військових і від площі Непріклаусомібес до Кафедральної площі Вільнюса.

На вечір запланована урочиста меса в Кафедральному соборі. Галерея Сейму і Галерея вітража, а також меморіал 13 січня в середу будуть відкриті для громадськості.

У Литовському національному театрі опери та балету відбудеться урочистий концерт.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: