Країни ЄС мають намір продовжити контроль на своїх кордонах

Вівторок, 26 січня 2016, 07:56

Країни ЄС попросили Єврокомісію підготувати проект рішення про подовження контролю на національних кордонах  через потік біженців.

Про це заявив міністр з міграції Нідерландів Клаас Дійкгоф, повідомляє Reuters.

Зокрема, Єврокомісію просять дозволити продовжувати прикордонний контроль на термін до 2 років.

"Зараз заходи з тимчасового прикордонного контролю можуть вводитись на обмежений період до шести місяців. Але безпрецедентний потік шукачів притулку, через який держави члени вже ввели контроль, не припинився", - зазначив міністр.

"Тому держави члени попросили Єврокомісію підготувати законодавчу і практичну основу  для продовження тимчасових прикордонних заходів, передбачених статтею 26 Шенгенської угоди", - розповів він.

За статтями 23 та 26 Шенгенського кодексу про кордони від 15 березня 2006 року у випадку загрози національній безпеці чи внутрішній політиці держава-учасник угоди може повернути контроль на своїх кордонах. Максимальний термін такої дії - 30 днів, проте держава має право подовжити його за умови повідомлення інших країн та надання переконливого обґрунтування.

Наразі такою можливістю через кризу біженців скористалися близько десяти держав, зокрема Німеччина (до 13 лютого 2016), Франція (до 26 лютого 2016), Швеція (до 8 лютого 2016) та Данія (до 3 лютого 2016).

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: