У Німеччині розкрили "справу Лізи", яку ЗМІ РФ використали для пропаганди

П'ятниця, 29 січня 2016, 15:47

Німецька прокуратура завершила розслідування справи 13-річної дівчинки Лізи із Берліна, історію якої російське телебачення використало для пропаганди, заявивши про зникнення дівчинки і її зґвалтування мігрантами.

Про це повідомляє німецьке видання Bild.

Представник прокуратури Мартін Штельтнер повідомив, що дівчинка все вигадала і ховалася у знайомих через страх перед батьками.

Він розповів, що протягом 30 годин відсутності дівчинки не були вчинені "ні зґвалтування, ні взагалі будь-які сексуальні дії".

За словами Штельтнера, з'ясувати усі обставини історії вдалось на основі відстеження мобільного телефону Лізи.

"Ми змогли встановити особу 19-річного хлопця. У його квартирі ми знайшли речі дівчини і опитали його щодо інциденту", - розповів Штельтнер.

За даними прокуратури, 11 січня Ліза ховалася дома у хлопця та його матері від своїх батьків. Їх викликали до школи, щоб повідомити про якісь проблеми Лізи.

"Через страх перед батьками вона сховалася від них і залишилася на ніч. Не було ніяких натяків на сексуальні злочини. Проти чоловіка ніяких звинувачень не висувається, тому що він був тільки свідком", - зазначив Штельтнер.

У той же час в прокуратурі повідомили, що триває розслідування щодо двох чоловіків турецького походження через підозру у сексуальному насильстві щодо дитини.

Їх підозрюють у тому, що вони мали сексуальні зв'язки з Лізою до її зникнення 11 січня. Слідчі вважають, що до того моменту дівчина була знайома з чоловіками вже більше місяця.

Як відомо, 16 січня в сюжеті російського "Першого каналу" про тимчасове призупинення Австрією дії Шенгенської угоди через випадки насильства в Німеччині, розповіли про неповнолітню дівчинку Лізу з російськомовної родини, яку нібито викрали і зґвалтували імовірно мігранти з країн Близького Сходу.

Проте згодом стало відомо, що відео, яке показав "Перший канал", не має відношення ні до історії зі "зґвалтуванням" - ролик був опублікований на YouTube ще у вересні 2009 року.

Поліція Берліна заявила, що повідомлення про викрадення та зґвалтування мігрантами російської дівчинки, поширені ЗМІ РФ, виявилися помилковими.

Однак, у Росії цю історію продовжували розкручувати, а 26 січня міністр закордонних справ РФ Сергій Лавров закликав Берлін "не замітати під килим історію з Лізою". Чи має Кремль докази по "справі Лізи", Лавров не уточнив.

Міністр закордонних справ Німеччини Франк-Вальтер Штайнмаєр заявив, що використанню дівчинки для політичної пропаганди немає виправдань.

Провідне німецьке видання Bild 26 січня опублікувало великий матеріал, у якому проаналізувало сюжет російського ТВ та дійшло висновку, що німецькі неонацисти і путінська пропаганда об'єдналися проти мігрантів в Німеччині і проти німецької правової системи.

Видання підкреслює, що представники неонацистських рухів Німеччини і російські ЗМІ спільно поширили вигадану історію про зґвалтовану мігрантами дівчинку Лізу.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.