Автором поправки у бюджет, що зривала безвізовий, виявився депутат Андрій Деркач

оновлено
Вівторок, 5 січня 2016, 14:06

Автором поправки до закону про бюджет щодо відтермінування на 2017 рік електронного декларування виявився народний депутат Андрій Деркач.

Про це на своїй сторінці у Facebook написав журналіст, що спеціалізується на антикорупційній тематиці, Денис Бігус.

"Як повідомляють секретні джерела у ВР (поки протокол не опублікований), ним виявився любитель Шокіна і Вілкула, голосун за закони 16 січня - Андрій Деркач", написав він.

Цю інформацію підтвердив один з керівників Реанімаційного пакету реформ Ярослав Юрчишин.

"Автором поправки про відтермінування е-декларування для чиновників до 2017 року (яка, нагадую, може позбавити нас права без віз їздити в ЄС до 90 днів у другій половині 2016 року та ускладнює можливість отримання чергового траншу МВФ) є за джерелами з парламенту (фанфари) Андрій Деркач", - написав він.

Як зазначав раніше спікер Володимир Гройсман, скандальну поправку було внесено і проголосовано на бюджетному комітеті.

У той же час депутат від БПП Мустафа Найєм на своїй сторінці в Facebook повідомив, що ініціативу Деркача, за непідтвердженими даними, підтримали депутат від "Опозиційного блоку" Нестор Шуфрич і позафракційний Володимир Мисик (останній, згідно з даними сайту Верховної Ради, не є членом бюджетного комітету).

Найєм також звернув увагу на те, що цю поправку не помітив не лише парламент, який за неї голосував, а й уряд, який рекомендував президенту підписати бюджет без змін, і сам Порошенко, який його підписав.

У свою чергу журналіст Ольга Василевська виклала на своїй сторінці листування з Деркачем, в якому той заявив, що вніс поправку не він, а саме Мисик.

У той же час Деркач додав, що підтримав її, оскільки "нєфіг будувати поліцейську державу".

Як відомо, наприкінці грудня Київ взяв на себе зобов’язання запустити роботу Національної агенції із запобігання корупції (НАЗК) та впровадити електронні декларації держслужбовців в I кварталі 2016 року. Ґрунтуючись на цьому зобов’язанні, ЄК 18 грудня схвалила позитивний звіт для України.

Але вже за тиждень Верховна рада ухвалила бюджет, в якому відклала декларації щонайменше на 2017 рік. Про цю норму стало відомо лише в січні – в урядовому проекті бюджету її не було.

Міністр юстиції Павло Петренко раніше запевнив, що уряд не причетний до скандальних змін до державного бюджету, які зривають виконання Україною своїх зобов’язань в рамках безвізового діалогу.

Петренко наголосив, що уряд ближчим часом має намір розпочати виправлення проблеми.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.