МЗС Польщі: мають бути бази НАТО на Сході, договор з РФ вже не має сили

Субота, 13 лютого 2016, 19:17

Міністр закордонних справ Польщі Вітольд Ващиковський вважає, що Північно-Атлантичний альянс має будувати військову інфраструктуру на Сході, попри старі зобов’язання альянсу перед Росією.

Про це він заявив у виступі на Мюнхенській конференції з питань безпеки, повідомляє з Мюнхену кореспондент "Європейської правди"

Ващиковський наголосив, що Базовий акт про відносини та співпрацю між НАТО та Росією dsl 1997 року, на його думку, втратив актуальність і НАТО має право не дотримуватися його.

"Цей акт був схвалений в принципово іншій ситуації, коли не було нинішньої агресивної Росії, і тому він по суті вже не є чинним", - заявив він.

На думку Ващиковського, договір з Росією дискримінує низку країн-членів НАТО.

"Ми не просимо привілегій, ми просимо рівного ставлення до нас. Зараз немає рівності.

Західна частина Європи захищена – інфраструктурою, присутністю військ. Водночас, східна частина значно менш захищена... Нестача військової структури створює вразливість наших країн", - заявив він.

"Це була політична, а не юридично зобов'язуюча декларація, вона з'явилися в політично принциповий час, ми, нові члени НАТО, навіть не були її стороною. Чому ми маємо тепер дотримуватися цього документа?" - поставив питання Ващиковський.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.