ЄС: нормальне функціонування Шенгенської зони має бути відновлене

П'ятниця, 19 лютого 2016, 11:17

Лідери ЄС погодилися щодо необхідності відновлення вільного пересування в рамках Шенгенської зони.

Про це йдеться у висновках саміту ЄС.

"Важливо відновити  нормальне функціонування Шенгенської зони, з повною підтримкою держав-членів, які стикаються з важкими обставинами", - йдеться у заяві.

"Ми повинні повернутися до ситуації, коли всі члени Шенгенської зони повністю застосовують Шенгенський кодекс про кордони і відмовляють у в'їзді на зовнішніх кордонах громадянам третіх країн, які не задовольняють умови в'їзду або, які не зробили заяви про надання притулку, незважаючи на те були можливість зробити це" - наголосили лідери ЄС.

Водночас учасники саміту виступили з вимогою до Анкари істотно обмежити потік біженців до ЄС.

"Повне і якнайшвидше здійснення плану дій ЄС-Туреччина залишається пріоритетом для того, щоб зупинити міграційні потоки і для вирішення проблеми з мережами нелегальних перевізників людей", - йдеться у заяві.

Крім того, учасники саміту вимагають покласти край некоординованим заходам уздовж так званого балканського маршруту і практиці неконтрольованого транзиту. 

Також лідери ЄС привітали рішення НАТО долучитися до розвідувальних дій в Егейському морі, які покликані виявляти нелегальних перевізників мігрантів.

Як повідомлялося, ЄС вирішив провести на початку березня міні-саміт за участі Туреччини, на якому обговорюватиметься міграційна криза.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.