У Литві затвердили нову військову стратегію: РФ – найбільша загроза

П'ятниця, 18 березня 2016, 10:00

У четвер міністр оборони Литви Юозас Олекас затвердив нову військову стратегію Литви, в якій представлений аналіз ситуації безпеки в країні, вказані загрози Литві, визначено принципи політики оборони, військові цілі, вимоги до Литовської армії і військових сил країни.

Про це повідомляє видання Delfi з посиланням на Міноборони Литви.

"Військова стратегія 2012 року вже не відповідала реаліям безпеки і новим завданням, які виникали для Литовської армії. З урахуванням досвіду Грузії і України, Литовська армія повинна бути готова реагувати швидко як самостійно, так і разом із союзниками, як на звичайні військові загрози, так і на неконвенційні", - сказав Олекас.

У новій військовій стратегії констатується, що в Литві безпекова ситуація погіршилася, а дії Росії, які руйнують засновану на правилах систему безпеки Європи, викликають найбільшу загрозу безпеці Литви.

У документі вказується, що ймовірність конвенційної військової агресії проти Литви чи інших країн регіону вже не є теоретичною, і в майбутньому може зростати. Також наголошується, що Литовська армія повинна бути готова відповісти на загрози неконвенційного характеру, наприклад, нерегулярні збройні формування, інформаційні та кібернетичні атаки.

 У стратегії не змінюється основна військова мета – разом із союзниками забезпечити надійне стримування, а якщо це не вдасться, самостійно і разом із союзниками забезпечити оборону Литви.

 У стратегії затверджено прагнення, щоб у Литві постійно були дислоковані сили союзників НАТО і озброєння.

Це четверта військова стратегія за період незалежності Литви, яка замінює документ, що діяв з 2012 року. 14 березня військову стратегію схвалила Рада оборони Литви.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.