РФ постачає до Сирії більше обладнання, ніж було вивезено - ЗМІ

Середа, 30 березня 2016, 12:06

Росія, незважаючи на анонсований виведення військ, продовжує інтенсивні поставки обладнання на свою сирійську базу в Тартусі.

Про це йдеться в дослідженні Reuters.

"Коли Володимир Путін оголосив про виведення більшої частини російського військового контингенту з Сирії, очікувалося, що одне із головних суден постачання військово-морський криголам "Яуза" повернеться додому до свого порту у Льодовитому океані. Натомість, через три дні після заяви Путіна, "Яуза" у складі "сирійського експресу", як прозвали кораблі, які забезпечують поставки для російських військ, залишила порт Новоросійськ і рушила у сирійський порт Тартус", - йдеться у статті.

Точно невідомо, що перевозив корабель, але судно було "так низько занурене у воду, що його вантажна ватерлінія була ледь видною".

Дії "Яузи" та інших російських кораблів дозволяють припустити, що Москва насправді поставляє в Сирію більше обладнання, ніж було вивезено назад за той же період.

"Експертиза даних щодо руху кораблів, офіційної інформації, даних із джерел морської безпеки і фотографії російських суден, що проходять через протоку Босфор на шляху з Чорного моря в Середземне море, не показують жодних ознак того, що "сирійський експрес" зменшив діяльність", - відзначається у статті.

Аналіз даних експертами Reuters показує, що Росія, ймовірно, також замінила частину військових кораблів, які залишили Середземномор'ї, новими, і військово-морська потужність РФ залишається незмінною.

Це означає, що кораблі РФ знаходяться в межах легкої досяжності від узбережжя Сирії та можуть захистити вантажні судна. Крім того, вони можуть вести стрільбу крилатими ракетами з моря.

Росія має у Середземному морі більше десятка військових судів, в тому числі корабель "Зелений Дол", озброєний новітніми крилатими ракетами "Калібр".

Російські військові кораблі і допоміжні судна здебільшого не відображаються у публічно доступних бази даних. Але більшість цих кораблів помічені і сфотографовані, коли вони проходять Босфор на шляху з Росії в Середземне море або у зворотному напрямку.

З моменту, коли РФ оголосила про виведення військ, Москва відправила в Середземне море два десантних кораблі, які зазвичай використовуються для перевезення військ і озброєння – "Цезар Куніков" і "Саратов".

У той же час, два військових судна – "Олександр Отраковський і "Мінськ" та допоміжне судно Двиница-50, були сфотографовані під час проходження Босфору, коли вони поверталися до Росії. Лінія навантаження кораблів була значно вище над водою, ніж тоді, коли їх сфотографували на шляху до Сирії.

"Здається малоймовірним, що російські війська або озброєння було на борту якогось із кораблів. Жоден із них не виглядав так, ніби вони були із великим вантажем на борту", - йдеться у статті.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.