Рада Європи попередила про можливість "нового витка репресій" у Криму

Четвер, 14 квітня 2016, 15:59

Рішення окупаційної влади про визнання Меджлісу кримськотатарського народу "екстремістською організацією" може означати "новий виток репресій проти кримськотатарської громади півострова".

Про це йдеться у доповіді за результатами візиту місії Ради Європи до Криму, яку було представлено сьогодні на комітеті міністрів РЄ.

Генеральний секретар Ради Європи Турбйорн Ягланд, який ініціював оцінку ситуації із захистом прав людини в Криму, заявив, що головною метою Ради Європи є захист прав людей, "де б вони не перебували на нашому континенті (тобто в Європі), за будь-яких обставин".

Також Ягланд висловив сподівання, що доповідь стане основою для плідної дискусії про те, що "Рада Європи може зробити для людей в Криму".

Доповідь, представлена послом Штудманом, який очолював делегацію Ради Європи до Криму, стала першим звітом міжнародної інституції від часу анексії Криму 18 місяців тому.

За словам Штудмана, "основний висновок цієї доповіді полягає в тому, що Крим необхідно повторно відкрити для моніторингу з боку Ради Європи та інших важливих міжнародних організацій".

У Раді Європи наголосили на тому, що в окупованому Криму потрібно забезпечити всі умови для "повної реалізації міжнародних механізмів захисту прав людини за тих обставин, які склалися".

Штудман також підкреслив, "це ненормально і неприйнятно, що півострів з населенням в 2,5 мільйона осіб опинився поза досяжністю міжнародних механізмів гарантування дотримання прав людини".

В доповіді дана оцінка ситуації з правами людини в Криму, таким питанням, як свобода зібрань, свобода слова, становище вільних ЗМІ, права меншин, право на справедливий судовий розгляд, твердження про порушення прав людини і зникнення, тощо.

У доповіді акцентується увага на положенні кримськотатарської громади.

Спостерігачі Ради Європи наголошують на тому, що рішення окупаційної влади про визнання Меджлісу кримськотатарського народу "екстремістською організацією" може означати "новий виток репресій проти кримськотатарської громади півострова", тоді як поки що говорити про цілеспрямовану політику репресій проти кримських татар як етнічної групи зарано. 

"На сьогодні, на думку делегації, випадки репресій... здається, більше спрямовані проти окремих супротивників, будь то кримські татари, українці чи інші, ніж відображенням комплексної політики репресій щодо кримських татар як етнічної групи", - йдеться у доповіді.

Нагадаємо, наприкінці січня цього року в окупованому Криму розпочала роботу термінова місії Ради Європи з прав людини.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.