Глави МЗС країн ЄС вперше обговорять референдум у Нідерландах 18 квітня - ЗМІ

П'ятниця, 15 квітня 2016, 16:02

Міністр закордонних справ Нідерландів Берт Кундерс, як очікується, 18 квітня поінформує своїх колег із Ради ЄС про те, що думає нідерландська влада стосовно підсумків референдуму про асоціацію ЄС-Україна.

Про це повідомляє Інтерфакс-Україна із посиланням на високопоставленого європейського чиновника в Брюсселі.

"Це було консультативне голосування. Про висновки щодо цього має вирішувати нідерландський уряд", - нагадав співрозмовник позицію голови Єврокомісії Жан-Клода Юнкера.

Він закликав почекати заяви прем'єр-міністра Нідерландів. За його словами, ясно, що нідерландська сторона взяла паузу, щоб прийняти рішення щодо подальших кроків. "У понеділок отримаємо перші відомості від міністра закордонних справ Нідерландів", - пояснив він.

Функціонер ЄС зазначив, що "запитання необхідно ставити не нам, а нідерландському уряду, це він має робити висновки з референдуму".

"Що стосується Євросоюзу, то ми лише говоримо, що угода про асоціацію з Україною була ратифікована 27 (із 28) державами-членами, ми очікуємо ратифікації Нідерландами, і вибір залежить від нідерландського уряду. Це йому робити висновки з цього референдуму", - пояснив європейський чиновник.

"Юнкер ясно сказав, що не слід забігати наперед. Я вважаю, що ввечері в понеділок ми знатимемо більше. Міністр закордонних справ Берт Кундерс зможе дати нам деякі деталі позиції свого уряду. Але ми наразі не знаємо цих деталей", - пояснив співрозмовник.

Пізніше в п'ятницю офіційний представник Європейської комісії Александр Вінтерштейн, відповідаючи на запитання журналістів на брифінгу в Брюсселі, також заявив, що висновки з референдуму має робити нідерландський уряд, і він має вирішувати, яких заходів необхідно вжити.

"Про те, як чинити з підсумками референдуму, це нідерландському уряду роздумувати і висувати план щодо наслідків цієї події", - сказав прес-секретар.

Рада ЄС 18 квітня обговорить "Східне партнерство" у зв'язку з підготовкою до травневої міністерської наради учасників програми. Питання буде заслухано без прийняття висновків Радою ЄС.

Нагадаємо, на консультативному референдумі у Нідерландах 6 квітня проти Угоди про асоціацію України з Євросоюзом проголосували 61% голландців, які прийшли на дільниці.

Також повідомлялося, що свою позицію щодо Угоди про асоціацію між Україною та ЄС уряд Нідерландів визначить не раніше кінця червня.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.