У Фінляндії посилюють умови надання допомоги з безробіття

Понеділок, 18 квітня 2016, 17:25

Уряд Фінляндії представив пакет заходів зі стимулювання зайнятості в частині надання допомоги по безробіттю, щоб змусити безробітних активніше шукати нове місце роботи.

Про це повідомляє Yle.

В майбутньому безробітний буде зобов'язаний погоджуватися на роботу, яка не відповідає його освіті. В іншому випадку він втратить право на допомогу. Безробітний не зможе відмовитися від роботи на тій підставі, що виплати по безробіттю вище зарплати на запропонованій роботі.

Це, однак, не означає, що хто завгодно тепер зможе працювати ким завгодно без належної кваліфікації. Рішення буде прийматися в кожному випадку індивідуально.

З початку наступного року допомога по безробіттю буде можливо витратити на заснування власного бізнесу або переїзд в місце, де розташоване майбутнє робоче місце. 

Розмір стартової допомоги складе близько 700 євро, а максимальний термін його виплати складе рік. Допомога на переїзд може доходити до 1400 євро.

Ще одним нововведенням стане обов'язок їздити на роботу в інші регіони на власній машині. Зараз цей обов'язок стосується тільки громадського транспорту. Нововведення, однак, не означає, що тих, хто не володіє особистим автотранспортом, зобов'яжуть його купити.

Зараз закон наказує безробітному погоджуватися на роботу, яка знаходиться поза межами його місця проживання, якщо щоденний шлях до роботи і додому не перевищує загалом трьох годин, а у разі часткової зайнятості – двох годин.

Відмова від запропонованої роботи буде призводити до карантину на виплату допомоги такої ж тривалості, як у разі відходу від роботи без вагомої причини, тобто 90 днів. Зараз термін становить 60 днів. Всі зміни набудуть чинності з 1 січня 2017 року.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.