Французький сенатор, яка заявила про табір ІДІЛ в Україні, каже, що її слова спотворили

Понеділок, 4 квітня 2016, 10:02

Віце-президент комітету французького Сенату із закордонних справ і національної оборони Наталі Гулє написала листа голові СБУ Василю Грицаку, в якому заявила, що її слова про нібито існування в Україні табору джихадистів були спотворені.

Про це повідомила прес-секретар СБУ Олена Гітлянська на своїй сторінці в Facebook.

27 березня в ефірі програми Agora на радіо "France Inter" сенатор Наталі Гулє заявила, що в Україні діє табір з підготовки джихадистів.

"Ніхто мене не слухає зараз, але через півроку, згадайте, що я говорила про це. Посеред України діє табір з підготовки джихадистів. Адже все ж друга мова, якою говорять в "Ісламській державі" – російська. Уявіть собі, табір підготовки прямо у нас, який фінансується всією цією протизаконною торгівлею людьми, предметами мистецтва", - заявила Гулє.

30 березня посольство України у Франції на своїй сторінці у Facebook заявило, що твердження про існування табору підготовки бойовиків в Україні не має нічого спільного з реальністю.

"Подібні слова особливо не до часу, враховуючи нинішній контекст, коли бельгійці, французи, українці та громадяни інших країн стають жертвами терористів і об'єднують зусилля в боротьбі проти терору", - заявили в посольстві.

1 квітня у виданні "Тиждень" вийшла стаття, автор якої зв'язалася з сенатором Гулє і та їй заявила, що табір знаходиться в Дніпропетровській області. За її словами, інформацію вона отримала від голови СБУ Василя Грицака.

Гулє також заявила, що організував візит Грицака в робочий кабінет сенатора його "контактна особа", як вона висловилася, Валід Арфуш.

Прес-секретар СБУ повідомила, що в своєму листі Наталі Гулє висловила обурення повним спотворенням своїх слів журналістами і дозволила опублікувати текст листа на адресу голови СБУ, щоб зняти всі можливі інсинуації й спроби використати це "вкидання" в інформаційній війні проти України.

"Шановний Василю (Грицак, голова СБУ. - Ред.), хочу висловити Вам своє здивування і обурення з приводу появи статей, які повністю спотворили заяви, зроблені мною минулого тижня на радіостанції France Inter. В кінці бесіди, яка тривала більше двох годин, я згадала про деякі речі, які стосуються розслідувань службою у сфері боротьби з тероризмом, як це робиться і у нас. Моє просте і недвозначне висловлювання було, тим не менш, інтерпретовано як звинувачення України у співпраці з ІДІЛ, що є спотворенням істини, брехнею і абсолютно неприйнятним маніпулюванням", - йдеться в листі.

Гулє підкреслює, що не знає українську журналістку Аллу Лазареву, яка опублікувала статтю у виданні "Тиждень", ніколи її не бачила, не чула і не знає її джерел інформації, яка є "нічим іншим, як вигадкою".

Водночас Гітлянська не опублікувала оригінал листа французькою мовою, тому неможливо судити про точність перекладу або взагалі про його існування.

У свою чергу Алла Лазарева у коментарях під постом Гітлянської написала, що має всі скріншоти листування з французьким сенатором.

 натисніть для збільшення

За словами Лазаревої, сенатор Гулє чітко заявила про цей табір, про те, що джерело інформації - глава СБУ, і що "контактна особа" з питання – Валід Арфуш.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: