Витрати на оборону у світі збільшилися вперше з 2011 року - SIPRI

Вівторок, 5 квітня 2016, 08:53

Глобальні військові витрати в 2015 році збільшилися на 1% вперше за чотири роки і склали до $1,7 трлн.

Про це йдеться у звіті Стокгольмського інституту дослідження миру SIPRI.

Лідером за обсягом військових витрат залишаються США, де військовий бюджет скоротився на 2,4% і склав $596 млрд. Далі йде Китай з $215 млрд, чиї військові витрати зросли на 7,4%, на третьому міцсі - Саудівська Аравія з $87,2 млрд - її витрати зросли за рік на 5,4%.

Військові витрати Росії виросли на 7,5% і склали в минулому році $66,4 млн.

Експерти відзначають зростання військових витрат в Азії та Океанії, Центральній і Східній Європі та деяких країнах Близького Сходу. Зниження витрат на Заході теж стабілізуються.

У той же час, видатки зменшилися в Африці, Латинській Америці і Карибському басейні.

Витрати в Західній і Центральній Європі скоротилося всього на 0,2% в 2015 році. Якщо розглядати окремо Центральну Європу, то там витрати зросли на 13%.

Найбільш значне збільшення в країнах, що межують з Росією і Україною, зокрема Естонія, Латвія, Литва, Польща, Румунія і Словаччина, які найбільш стурбовані намірами Росії після кризи в Україні.

Незважаючи на зниження цін на нафту, такі країни-експортери чорного золота як Росія, Саудівська Аравія, Азербайджан, Алжир і В'єтнам в минулому році збільшили військові витрати. Скоротилися військові витрати у Венесуелі на 64% і в Анголі на 42%.

Також інтенсивно продовжують нарощувати військові витрати країни, конфліктуючі за спірні острови в Південно-китайському морі - Китай, Філіппіни, В'єтнам.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.