Молдова офіційно обмежила імпорт українських товарів

Документ
П'ятниця, 13 травня 2016, 18:55

Молдова опублікувала постанову про обмеженні імпорту українських товарів.

Постанову "Про введення заходів щодо захисту внутрішнього ринку" опубліковано на сайті уряду Молдови 13 травня.

 

Наприкінці квітня уряд Молдови запровадив захисні квоти і мита на тваринницьку продукцію та цемент українського виробництва.

На зазначену продукцію будуть встановлені квоти, а на ввіз товару понад квот — захисні мита. 

Квоти будуть роздавати за принципом "перший прийшов — перший обслужений". За всю українську продукцію понад квот будуть стягуватися мита: на молоко і вершки — 10%, іншу молочну продукцію — 15%, на вершкове масло і сир — від 15% до 20% плюс €500 за 1 тонну. М'ясна продукція буде обкладатися митом 15%, а цемент — 10%. Мита на імпорт молока та сухого молока не будуть поширюватися на місцевих виробників.

Введення квот в уряді Молдови пояснили запитом з боку місцевих виробників. У пояснювальній записці також йдеться, що в минулому році обсяг імпорту української молочної продукції (сметани, кефіру, йогуртів) виріс в 1,5 рази, м'ясної продукції — в 14 разів, а цементу — в шість разів.

Зростання імпорту українських продуктів у пояснювальній записці пояснюється введенням ембарго на цю продукцію з боку Росії. Що стосується цементу, то заборона стала відповіддю на зниження експорту молдовського цементу в Україну – як за рахунок нижчої ціни на українську продукцію, так і внаслідок невизнання Україною молдовських сертифікатів.

Рішення набуває чинності з дня публікації і діятиме до 31 грудня 2016 року.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.