Росія блокує проїзд іноземців через російсько-білоруський кордон

Понеділок, 12 вересня 2016, 13:25

Російська прикордонна служба зупиняє та повертає громадян Польщі, а також інших іноземців, які намагаються перетнути російсько-білоруський кордон у пункті пропуску "Красная Горка".

Про це повідомляє RMF FM.

За інформацією видання, громадяни Польщі та інші іноземці, які подорожують територією Білорусі та Росії на приватних авто, зіткнулися з проблемою перетину кордону Росії та Білорусі через те, що Польща заборонила малий прикордонний рух на польсько-російському кордоні.

Відтак, подорожуючі змушені повертатися від КПП "Красная Горка" і їхати до Росії через Латвію.

Як відомо, Росія і Білорусь уклали прикордонні і митні угоди та створили щось на зразок Шенгенської зони.

Тому раніше ті, хто проїхав білоруський кордон, маючи візи білоруську або російську, міг без будь-якого контролю перебувати на російській території.

Проте кілька тижнів тому російська прикордонна служба почала "затримувати іноземців і повертати їх з де-факто неіснуючої межі".

Кореспондент RMF FM зустрів поляків, у яких закінчилася білоруська транзитна віза, і вони не змогли виїхати з Білорусі. Для того, щоб громадян Польщі випустили, знадобилося втручання польського консула, який також направив звіт про інцидент до Варшави.

Польське посольство в Москві вже відреагувало на проблеми і направило дипломатичну ноту МЗС РФ після того, як на КПП був затриманий польський дипломат, який повертався з відпустки.

В той же час, варто відзначити, що в польському МЗС вважають, що російська сторона діє за правилами і з угодами з Польщею. Так, КПП в Красній Горці не має статусу міжнародного, тому там немає пункту пропуску для обслуговування громадян третіх країн.

"Досі міжнародний рух проходив по цій дорозі протягом більш ніж 20 років, і росіянам це не заважало. Зараз, на думку російської сторони ситуацію потрібно взяти під контроль у зв'язку з терористичною загрозою і кризою мігрантів", – відзначає RMF FM.

Така аргументація звучить так само як і аргументи Польщі, яка продовжила заборону на малий прикордонний рух з Росією.

Тому, кореспондент польського видання припускає, що такі дії росіян є симетричною відповіддю саме на заборону малого прикордонного руху.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.