Новий офшорний скандал: колишній єврокомісар очолювала компанію на Багамах

Четвер, 22 вересня 2016, 08:36

Колишній єврокомісар з Нідерландів Нелі Крус протягом свого терміну повноважень була директором офшорної фірми на Багамах.

Про це повідомляє німецьке видання Süddeutsche Zeitung, посилаючись на документи, які є в розпорядженні редакції.

Згідно з документами, Крус, якій зараз 75 років, з 2000 по 2009 року значиться директором офшорної компанії Mint Holdings Limited. При цьому з 2004 по 2010 роки вона займала посаду єврокомісара з питань конкуренції, а потім до 2014 року відповідала за питання цифрових технологій.

Нелі Крус

Членам Єврокомісії забороняється паралельно займатися іншою професійною діяльністю незалежно від того, чи приносить вона дохід. Таким чином, Нелі Крус порушила кодекс поведінки Єврокомісії.

Видання зазначає, що має в своєму розпорядженні 38 гігабайт інформації. Це - внутрішні документи реєстратора компаній на Багамах. Вони розкривають деталі 175 888 офшорних компаній і фондів, які були створені в 1990-2016.

Британське видання Guardian, яке разом з німецькими колегами вивчає документацію, зазначає, що Крус найняв венчурний фонд з ОАЕ, який мав намір скуповувати зарубіжні активи енергетичної компанії "Enron" в рамках угоди на суму $7 млрд.

На сьогоднішній день Крус працює радником Bank of America і компанії Uber.

Крус відповіла на оприлюднену інформацію через свого адвоката: "моя клієнтка згодна з тим, що формально вона повинна була повідомити про це керівництво... Пані Крус проінформує голову Єврокомісії про цю помилку і буде нести повну відповідальність".

Адвокат також повідомив, що Крус не отримувала грошей за свою посаду у фірмі, не брала участі в угоді з "Enron" і не володіла акціями компанії. Більш того, за словами адвоката, компанія формально так і не почала працювати, оскільки не було засідання правління і в 2002 році була ліквідована.

У документах, які мають ЗМІ, також спливли прізвища низки високопоставлених політиків: колумбійський екс-міністр гірничодобувної промисловості Карлос Кабальєро Аргаес, міністр фінансів Канади Вільям Френсіс Морно, колишній прем'єр Катару Хамад бін Яссім бін Джабер аль-Тані, віце-президент Анголи Мануель Вісенте і міністр внутрішніх справ Великої Британії Амбер Радд.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.