Глави МЗС 14 країн ЄС пропонують оновити угоду про контроль над озброєннями через РФ

П'ятниця, 25 листопада 2016, 13:46

Міністри закордонних справ 14 країн Євросоюзу закликали почати новий діалог щодо угоди над звичайними озброєннями на континенті.

Про це йдеться в спільній заяві, опублікованій на сайті МЗС Німеччини.

"Ми глибоко стурбовані триваючими порушеннями норм порядку європейської безпеки. Через низку тривожних подій в останні роки, включаючи незаконну анексію Криму Російською Федерацією і подальшу тривалу кризу на Сході України, ми вважаємо, що існують серйозні сумніви в майбутньому безпеки на основі співробітництва на нашому континенті", - йдеться в заяві.

Відзначається, що існуючий режим контролю над озброєннями розпадається, так як Росія більше не має наміру реалізовувати Договір про звичайні збройні сили в Європі (ДЗЗСЄ), який з 1990 року гарантував ліквідацію десятків тисяч важких систем озброєнь в Європі.

"Віденський документ ОБСЄ (Про заходи зміцнення довіри і безпеки) має бути грунтовно оновлений, а деякі положення договору про Відкрите небо повністю не виконуються. Ці документи підтримують один одного і повинні бути посилені", - йдеться у заяві.

Під заявою підписалися міністри закордонних справ Бельгії, Болгарії, Німеччини, Фінляндії, Франції, Італії, Нідерландів, Норвегії, Австрії, Швеції, Швейцарії, Словаччини, Іспанії та Чехії.

Як відомо, Німеччина упродовж 2016 року головує в ОБСЄ. Щорічна зустріч міністрів закордонних справ країн-членів ОБСЄ запланована на 8 та 9 грудня в Гамбурзі. 

Нагадаємо, Росія з 11 березня призупинила участь у засіданнях Спільної контактної групи по Договору про звичайні збройні сили в Європі.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.