У ЄС зітхнули з полегшенням через перемогу Рютте над Вілдерсом

Четвер, 16 березня 2017, 11:20

Багато європейських лідерів надіслали привітальні повідомлення в. о. прем'єр-міністра Нідерландів Марку Рютте, партія якого отримала найбільшу кількість голосів на виборах.

Привітання з приводу перемоги Рютте більшість лідерів ЄС написали у своїх Twitter- акаунтах.

Так, канцлер Німеччини Ангела Меркель подзвонила Рютте, щоб привітати його, а також заявила про готовність працювати з ним та його новим урядом, який він тепер має сформувати.

"Канцлер Меркель привітала Рютте по телефону: я дуже рада продовжити співпрацю у якості друзів, сусідів, європейців", - написав у своєму Twitter речник німецького уряду Штеффен Зайберт.

Окрім того, екс-президент ЄП Мартін Шульц, член Соціал-демократичної партії, теж зрадів перемозі Рютте наді Вілдерсом.

"Герт Вілдерс не зміг виграти вибори у Нідерландах. Це полегшення для мене. Але ми повинні боротися далі за відкриту і вільну Європу", - написав екс-президент ЄП.

Президент Франції Франсуа Олланд "сердечно привітав Марка Рютте з його повною перемогою над екстремізмом".

До нього приєднався міністр закордонних справ Франції Жан-Марк Еро, який поаплодував нідерландцям за "боротьбу зі зростанням ультраправих". Він також висловив готовність до роботи заради сильної Європи".

Дуже лаконічний твіт написала перший міністр Шотландії Нікола Стерджен, прокоментувавши перемогу Рютте: "Добре"

У своєму Twitter прем'єр-міністр Італії Паоло Джентілоні теж назвав перемогу Рютте над Вілдерсом, як перемогу проєвропейських сил, написавши:

"Ніякого Nexit. Праві, що проти ЄС, програли вибори в Нідерландах", - йдеться у його повідомленні.

Нагадаємо, на парламентських виборах у Нідерландах після підрахунку майже 95% голосів лідирує партія нинішнього прем'єра Марка Рютте - "Народна партія за свободу і демократію" (VVD), здобуваючи 33 мандати.

Ультраправа "Партія свободи" Герт Вілдерса, головного конкурента Рютте здобуває 20 місць, що на п'ять місць більше, ніж минулого разу.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: