Заморожений конфлікт може зупинити вступ України до ЄС чи НАТО - спецпредставник ФРН

Вівторок, 11 квітня 2017, 16:24

Росія прагне мати свій важіль впливу на внутрішню політику сусідніх країн і на Сході України прагне створити "заморожений конфлікт".

Про це заявив спеціальний представник уряду Німеччини в ОБСЄ Гернот Ерлер в інтерв’ю "Європейській правді".

"Адже заморожений конфлікт на Донбасі дав би Росії важіль впливу на український політичний процес. Цього було б достатньо, аби запобігти членству України в НАТО чи ЄС" Однак, звісно, це не є офіційно проголошеною політикою РФ. Ми можемо тільки спекулювати про такі її наміри, судячи з попередніх конфліктів. Адже у Росії існували й інші ідеї, наприклад про "Новоросію", а зараз про неї не йдеться взагалі", - сказав Ерлер.

Він додав, що Кремль завжди підтримує саме сепаратистські рухи у локальних конфліктах: Абхазія, Південна Осетія, Придністров’я – скрізь відбувалося одне й те саме.

"Офіційно ж Росія виступає за суверенітет та цілісність України і говорить про суто внутрішній конфлікт. Однак це, у свою чергу, не заперечує того, що ціллю Росії є саме важіль впливу на внутрішню і зовнішню політику України", - сказав він.

Ерлер додав, що Росія знову й знову підкреслює, що вона – не сторона конфлікту, і в той же час у Мінську на зустрічах тристоронньої контактної групи вона представлена саме як сторона конфлікту.

"Отже, РФ фактично погодилася, що вона є учасником конфлікту. І в цілому це можна назвати успіхом західної дипломатії", - сказав він.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.