У Косові хочуть повернути кримінальну відповідальність за образу президента

П'ятниця, 28 квітня 2017, 15:56

Міністерство юстиції Косово запропонувало проект закону, який передбачає внесення статей до Кримінального кодексу про відповідальність за наклеп на президента, уряд і державні символи.

Про це повідомляє Balkan Insight.

Згідно з проектом закону, відповідна стаття передбачає, що "за публічне висловлення презирства до...Республіки Косово або її конституційного ладу, образу кольорів, прапору, герба і гімну Республіки Косово, передбачено покарання до трьох років в'язниці або штраф".

Інша стаття передбачає, що той, хто зневажливо висловиться на адресу будь-якого конституційного органу, включаючи президента, парламент, уряд та Конституційний суд, може бути позбавлений волі на термін від трьох місяців до п'яти років.

Неурядові організації в Косово, в тому числі Асоціація журналістів, засудили запропонований законопроект. НУО зазначили, що запропоновані зміни порушують основоположні принципи демократичної країни, де дотримуються права людини.

"Прагнення Міністерства юстиції запровадити кримінальне покарання за свободу слова, це крок до авторитаризму в Косово і він повністю суперечить шляху європейських реформ", - йдеться у спільній заяві НУО.

Косово офіційно декриміналізувало статті за наклеп і образу в 2012 році. Ці питання регулюються цивільним законодавством про наклеп і образу.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.