«Європейська правда» опублікувала правила безвізового режиму для дітей та підлітків

Четвер, 18 травня 2017, 17:15

"Європейська правда" підготувала нову публікацію про те, як працюватиме безвізовий режим для дітей та підлітків.

Про це ідеться у матеріалі "Дитячий безвіз та закордонний паспорт: деталі та підводні камені сімейних поїздок до ЄС".

Від жовтня 2016 року всі паспорти, які отримують діти, є біометричними і дають право поїздки до європейських країн без віз – так само, як і "дорослі" паспорти.

"Важлива деталь: не плутайте біометричний паспорт для поїздок за кордон і біометричний "внутрішній паспорт". Для безвізу потрібен перший із цих документів, саме на нього ми посилаємося у цій статті. Другий документ – це пластикова картка, яка також може містити біометричні дані, в тому числі відбитки пальців, але вона жодним чином не пов’язана з поїздками до ЄС – на її підставі вас не пропустять через кордон", – ідеться у статті.

Якщо ж дитині видали закордонний паспорт без біометрики, доведеться або отримувати новий паспорт для дитини, або ставити візу в старий документ.

Варто відзначити, що для неповнолітніх громадян України, до 18 років, візи видають безкоштовно – така норма є в угоді про спрощення візового режиму між Україною та ЄС.

У публікації відзначається, що є чотири типи "закордонного паспорта для дітей". До 12 років діти не здають відбитків, але "якість" паспорта від того не змінюється, він дає право на безвіз. Діти віком від 12 до 14 років здають відбитки пальців. З 14 років закордонний паспорт видадуть лише тим дітям, хто вже має ID-картку. Також діти ставлять підпис у своєму паспорті. Від 16-річчя дитина має право йти за паспортом сама, без батьків. Термін дії такого паспорта – 10 років. 

Отримати біометричний закордонний паспорт для дитини, так само, як і для дорослого, можна в будь-якому з підрозділів Державної міграційної служби України, в Центрах обслуговування громадян "Паспортний сервіс", у деяких Центрах надання адміністративних послуг як в Києві, так і в регіонах, а також у київському документ-сервісі "Готово".

При перетині кордону варто взяти до уваги, що правила перетину для дітей точно такі, як і для дорослих: окрім біометричного паспорта, потрібні підтвердження мети та умов перебування й фінансового забезпечення (про них, нагадаємо, йдеться в статті "Тонкощі безвізу: як діяти на кордоні, щоб уникнути проблем").

Детальніше читайте у матеріалі "Європейської правди": "Дитячий безвіз та закордонний паспорт: деталі та підводні камені сімейних поїздок до ЄС".

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: