Український бізнесмен продає "фальшиві оксфордські премії" – The Times

фото
Понеділок, 24 липня 2017, 12:44

Український бізнесмен, за даними британських ЗМІ, продає фальшиві нагороди і відзнаки на мільйони фунтів стерлінгів, використовуючи репутацію Оксфордського університету.

Про це пише британське видання The Times.

За даними видання, організація під назвою "Європейська Бізнес Асамблея" (EBA) від імені Оксфорду продавала такі премії як "Міжнародна нагорода Сократа" та "Пам'ятна премія королеви Вікторії" на суму до 9300 фунтів стерлінгів за кожну премію.

"Європейська Бізнес Асамблея" веде свою діяльність з початку 2000-х років. Нагороди вручає Джон Неттінг, колишній лектор Oxford Brookes University, який є окремим інститутом. Він, як вважається, є генеральним директором компанії.

Джон Неттінг (праворуч) вручає "відзнаку" 

Початково у новині йшлося, що компанію заснував українець Антон Саввов. Європейська правда на вимогу адвоката Саввова уточнює, що він не засновував компанію. Натомість, на сайті компнії значиться, що він є членом Ради (EBA Board Member). Його син Іван навчався у Неттінга.

Іван Саввов та його батько 

Компанія використовує фотографії Оксфордських коледжів у своїй рекламі, копіює шрифт університету у своєму логотипі і заявляє, що пропонує відвідувачам цих подій доступ до "ексклюзивних лекцій Оксфордського університету".

Колишні співробітники компанії розповіли, що зв'язувалися з представниками ділових кіл переважно з країн, що розвиваються, через масову електронну розсилку, і повідомляли їм про те, що їх номінували на премію.

Такі "нагороди" вручає ЕВА на додачу до сертифікатів

Тому, хто висловлював зацікавленість, пропонували заплатити кілька тисяч фунтів, щоб покрити адміністративні витрати і отримати п'ятирічну ліцензію для "використання бренду нагороди в громадських і маркетингових цілях".

"Нас попросили зосередитись на тих регіонах, де люди можуть купувати. Близький Схід, Східна Європа та Росія… Де досі живе ідея, що за гроші купують подібні відзнаки", - розповів один із колишніх співробітників ЕВА.

 

Інший екс-співробітник сказав: "Що таке 8000 фунтів на сертифікат? 8000 фунтів стерлінгів для Оксфорда не так багато".

Нагороди вручаються на церемоніях, що проводяться в тому числі у мерії Оксфорда, Інституті директорів у Лондоні та інших місцях Європи. Орендувати зали для проведення заходів у цих місцях може будь-яка компанія.

"Європейська Бізнес Асамблея" також продає членство в організаціях, що називаються Академічним союзом та Міжнародним клубом лідерів.

Десятки державних службовців отримали нагороди ЕВА. В деяких випадках для придбання премій використовувалися гроші платників податків. Мери двох португальських міст, Фернандо Руас та Хосе Марія да Цунья Коста, придбали відзнаку "Кращих міст" в 2013 році за бюджетні кошти. Руас зараз є членом Європарламенту.

У минулому році генерал-губернатор державного управління порту та гаваней Гани отримав нагороди "Менеджера року" та "Краще підприємство", за кілька місяців до того, як він був звільнений після звинувачень у хабарництві, корупції та кумівстві.

Представник Оксфордського університету сказав: "Ми можемо підтвердити, що "Європейська Бізнес Асамблея" не є афілійованою або іншим чином пов'язаною з Оксфордським університетом. У нас немає додаткових коментарів щодо цієї компанії".

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: