Нобелівську премію з хімії присудили за розробку кріоелектронної мікроскопії

Середа, 4 жовтня 2017, 13:18

Нобелівську премію з хімії у 2017 році присудили Жаку Дубочету (Швейцарія), Хоакіму Франку (США) та Річарду Хендерсону (Британія) за розробку кріоелектронної мікроскопії для визначення структури біомолекул з високою роздільною здатністю в розчині.

Про це йдеться у повідомлення на сайті премії.

"Можливо, у нас найближчим часом з'являться детальні зображення складних механізмів життєдіяльності в атомному розширенні. Нобелівська премія з хімії в 2017 році присуджується Жаку Дубочету, Хоакіму Франку та Річарду Хендерсону за розвиток кріоелектронної мікроскопії, що спрощує та покращує зображення біомолекул. Цей метод просунув біохімію в нову епоху", - йдеться на сайті премії Nobelprize.org.

Повідомляється, що дослідники тепер можуть заморозити біомолекули середнього руху та візуалізувати процеси, яких вони ніколи раніше не бачили, що є вирішальним для основного розуміння хімії життя та розробки лікарських засобів.

Електронні мікроскопи давно вважалися придатними лише для відображення мертвих зразків, оскільки потужний електронний промінь руйнує біологічний матеріал.

Але в 1990 році Річарду Хендерсону вдалося використати електронний мікроскоп для створення тривимірного зображення білка при атомному розширенні.

Вчений Жак Дубочет додав воду до електронної мікроскопії. Рідка вода випаровується у вакуумі електронного мікроскопа, від чого біомолекули гинуть. Однак на початку 80-х років Дубоше вдалося перетворювати воду у "сколоподібний стан" - він охолоджував воду настільки швидко, що вона тверділа у своїй рідкій формі навколо біологічної проби, дозволяючи біомолекулам зберігати свою природну форму навіть у вакуумі.

Повідомляється, що після цих відкриттів було оптимізовано всі деталі електронного мікроскопа. Потрібна атомна роздільна здатність була досягнута в 2013 році, і тепер дослідники можуть регулярно виробляти тривимірні структури біомолекул.

 Потрібна атомна роздільна здатність була досягнута в 2013 році (на фото - розширення, яке отримували до та після 2013 року)

Нагадаємо, лауреатами Нобелівської премії з медицини цього року стали троє американських вчених, що вивчали механізми циркадного ритму - це циклічні коливання інтенсивності різних біологічних процесів, пов'язані зі зміною дня і ночі.

Лауреатами Нобелівської премії з фізики цього року стали троє американських вчених – Райнер Вайсс, Баррі Беріш та Кіп Торн. Вчені отримали винагороду за "вирішальний внесок у створення LIGO (лазерно-інтерферометричної та гравітаційно-хвильової обсерваторії) та спостереження гравітаційних хвиль".

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.