Нобелівську премію з медицини отримали троє вчених із США

Понеділок, 2 жовтня 2017, 12:59

Лауреатами Нобелівської премії з медицини цього року стали троє американських вчених – Джеффрі Холл, Майкл Розбах та Майкл Янг.

Про це йдеться у повідомлення на сайті премії.

Вчені отримали премію за відкриття молекулярних механізмів, що контролюють циркадний ритм - це циклічні коливання інтенсивності різних біологічних процесів, пов'язані зі зміною дня і ночі.

Використовуючи фруктових мухи як модельний організм, нинішні лауреати виділили ген, який контролює нормальний щоденний біологічний ритм.

Вони продемонстрували, що цей ген кодує білок, який накопичується в клітині протягом ночі, і потім зменшується протягом дня.

Згодом вони визначили додаткові білкові компоненти цього механізму, визначивши механізм регулювання в клітині.

"Вчені змогли зазирнути всередину наших біологічних годинників і з'ясувати його внутрішню роботу. Їхні відкриття пояснюють, як рослини, тварини та люди пристосовують свій біологічний ритм так, щоб він був синхронізований з обертанням Землі", - йдеться у повідомленні.

Цього року рада директорів Фонду Нобеля збільшив розмір премії до 9 мільйонів шведських крон ($1,12 мільйона). Грошова премія буде розділена порівну між трьома лауреатами.

Одна з найпрестижніших міжнародних нагород вручається, як відомо, в областях медицини, фізики, хімії, економіки, літератури, а також вручається премія миру.

Церемонія вручення Нобелівських премій проходить у Стокгольмі й Осло 10 грудня - в день смерті засновника премії, шведського винахідника Альфреда Нобеля. 

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: