Нобелівську премію з фізики отримали вчені з США за гравітаційні хвилі

Вівторок, 3 жовтня 2017, 13:09

Лауреатами Нобелівської премії з фізики цього року стали троє американських вчених – Райнер Вайсс, Баррі Беріш та Кіп Торн.

Про це йдеться у повідомлення на сайті премії.

Вчені отримали винагороду за "вирішальний внесок у створення LIGO (лазерно-інтерферометричної та гравітаційно-хвильової обсерваторії) та спостереження гравітаційних хвиль".

У повідомленні зазначається, що 14 вересня 2015 року гравітаційні хвилі Всесвіту спостерігалися вперше. Хвилі, які пророкував Альберт Ейнштейн 100 років тому, прийшли від зіткнення двох чорних дір. Хвилям необхідно було 1,3 мільярда світлових років, щоб дістатися до детектора LIGO в США.

"Сигнал був надзвичайно слабким, коли він досяг Землі, але вже обіцяє революцію в астрофізиці. Гравітаційні хвилі є абсолютно новим способом спостереження за надзвичайними подіями в космосі та тестування меж наших знань", - зазначили у Нобелівському комітеті.

Цього року рада директорів Фонду Нобеля збільшив розмір премії до 9 мільйонів шведських крон ($1,12 мільйона). Грошова премія буде розділена порівну між трьома лауреатами.

Нагадаємо, лауреатами Нобелівської премії з медицини цього року стали троє американських вчених, що вивчали механізми циркадного ритму - це циклічні коливання інтенсивності різних біологічних процесів, пов'язані зі зміною дня і ночі.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: