ЄС вкотре закликав Білорусь запровадити мораторій на смертну кару

Понеділок, 9 жовтня 2017, 17:16

Євросоюз та Рада Європи закликали Білорусь ввести мораторій на смертну кару у якості вирішального кроку для наближення країни до загальноєвропейських правових стандартів.

Такий заклик міститься у спільній заяві глави дипломатії ЄС Федеріки Могеріні та генерального секретаря Ради Європи Турбйорна Ягланда до Європейського та всесвітнього дня боротьби зі смертною карою.

"Смертна кара не сумісна з людською гідністю. Вона є нелюдським і принижуючим гідність поводженням, не має доведеного стримуючого ефекту і робить судові помилки незворотними і смертельними", - йдеться в заяві.

У документі наголошують, що скасування смертної кари є особливим досягненням Європи, оскільки всі держави-члени Євросоюзу і Ради Європи вже відмовилися від неї.

Скасування смертної кари на законодавчому рівні або на практиці - необхідна умова членства в Раді Європи, відзначається в заяві.

Крім того, абсолютна заборона на застосування смертної кари за будь-яких обставин прописана в Хартії основних прав ЄС.

"Рада Європи і Європейський Союз закликають всі європейські держави ратифікувати протоколи до Європейської конвенції про права людини, які забороняють смертну кару. Вони наполегливо закликають Білорусь, єдину європейську країну, яка все ще застосовує смертну кару, ввести мораторій на смертну кару як рішучий крок, що наближає країну до загальноєвропейських правових стандартів", - йдеться в заяві.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.