Над Європою пройшла радіоактивна хмара, ймовірно, з РФ чи Казахстану

П'ятниця, 10 листопада 2017, 12:49

Над країнами Європи в останній тиждень вересня пройшла хмара радіоактивного забруднення, яка могла сформуватися внаслідок викиду радіонуклідів на території Росії або Казахстану.

Про це заявив Французький інститут ядерної безпеки (IRSN), повідомляє Reuters.

IRSN виключив аварію на ядерному реакторі, заявивши, що інцидент, ймовірно, стався в місці зберігання ядерного палива або центрі радіоактивної медицини. IRSN заявив, що хмара не мала впливу на здоров'я людей чи навколишнє середовище в Європі.

IRSN відзначив, що не може точно визначити розташування викиду радіоактивних матеріалів, але на основі аналізу погодних умов найбільш вірогідна зона знаходиться  на південь від Уральських гір, між Уралом і річкою Волга. Це може вказувати на Росію або, можливо, на Казахстан.

"Російська влада заявила, що не знає про подібний інцидент на своїй території", - сказав директор IRSN Жан-Марк Перес. Він додав, що інститут ще не контактував з владою Казахстану.

Перес зазначив, що останніми тижнями IRSN та низку інших інститутів ядерної безпеки в Європі фіксували високий рівень рутенію-106 - радіонукліда, який є продуктом розпаду атомів в ядерному реакторі і який не зустрічається в природі.

Згідно з оцінкою IRSN, кількість рутенію-106 становила 100-300 терабеккелерів, і що якщо б аварія такого масштабу сталася у Франції, у радіусі кількох кілометрів навколо епіцентру обов’язково провели б евакуацію людей.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.