У Словенії політична криза через справу про депортацію біженця до Хорватії

Вівторок, 21 листопада 2017, 11:06

Уряд Словенії знаходиться під загрозою розпаду через справу сирійського біженця, який перебуває під загрозою депортацією до Хорватії відповідно до правил ЄС.

Про це повідомляє EUobserver.

Справа Ахмада Шаміха набула розголосу минулого тижня, коли правляча Ліберальна партія прем'єр-міністра Міро Церера взяла під опіку 60-річного біженця.

Шаміх, який прибув до Словенії наприкінці 2015 року, але який в'їхав на територію ЄС через Хорватію, перебуває під загрозою депортації в рамках так званої Дублінської угоди про надання притулку, в якій говориться, що держава, через яку в’їхав біженець, має піклуватися про нього.

Партія Церара хотіла обійти ці вимоги за іншим законом, Законом про іноземців, який дозволив би тимчасове проживання Шаміху в Словенії на підставі зусиль, яких він доклав для інтеграції в словенське суспільство.

Шаміх вивчив словенську мову і брав участь у низці культурних і гуманітарних проектів.

Минулого тижня чотири депутати від ліберальних та лівих партій вимагали припинити процедуру депортації Шаміха. Депутати прибули до будинку Шаміха разом з місцевими прихильниками, а пізніше привезли його до будівлі парламенту, щоб не дати поліції затримати його.

Починаючи з минулої п'ятниці, Церар намагався дійти згоди в уряді щодо справи Шаміха і відмови від депортації, але міністри не дійшли консенсусу. Самого Шаміха госпіталізували через нервовий зрив.

У понеділок опозиційні партії закликали до імпічменту прем’єра, а партнери Церара по коаліції центристська партія DeSUS на чолі з міністром закордонних справ Карлом Ер'явеком заявила, що Церар "зловживає" ситуацією і що його нездатність прийняти депортацію була "незаконною".

Ер'явек запропонував відправити Шаміха до Хорватії, а потім дозволити йому повернутися до Словенії за тимчасовим паспортом.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: