Прем'єр Словенії скасував візит до Хорватії на тлі територіального спору

П'ятниця, 22 вересня 2017, 16:14

Прем'єр-міністр Словенії Міро Церар скасував візит до Хорватії, запланований на 27 вересня, на тлі територіального спору між країнами.

Про це словенський уряд повідомив у п'ятницю, інформує Reuters.

У червні Арбітражний суд в Гаазі виніс рішення щодо спору між Хорватією та Словенією довкола морського кордону у Піранській затоці на півночі Адріатичного моря. Суд віддав Словенії близько 75% вод Піранської затоки, як того і просила Любляна. У Хорватії назвали рішення суду заангажованим, відмовившись його виконувати.

Під час виступу на Генеральній асамблеї ООН у вересні прем’єр-міністр Хорватії Андрей Пленкович заявив, що червневе рішення суду є недійсним.

Reuters повідомляє, що хорватський уряд поки не був доступний для коментарів щодо скасованого візиту.

Після виступу Пленковича прем’єр Словенії сказав у коментарі журналістам, що арбітражне рішення є дійсним і має обов'язкову міжнародну силу, "оскільки його було схвалено п'ятьма високоавторитетними міжнародними суддями".

Раніше повідомлялося, що Словенія може звернутися до Європейської комісії за допомогою у впровадженні рішення суду в Гаазі щодо територіальної суперечки з Хорватією.

Словенія може подати позов до Суду ЄС проти Хорватії і зрештою заблокувати її вступ до Шенгенської зони в разі невиконання Загребом рішення.

Детальніше читайте у статті: "ЄС отримав територіальну суперечку: чому Хорватія не визнала рішення Гаазького суду".

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.