Глава МЗС Нідерландів збрехав про зустріч, де Путін нібито говорив про розширення РФ

Понеділок, 12 лютого 2018, 12:17

Міністр закордонних справ Нідерландів Хальбе Зейлстра зізнався, що збрехав про свою присутність на зустрічі 2006 року, де російський президент нібито розповідав про свої плани на "велику Росію".

Про це повідомляє Dutchnews.nl.

Раніше Зейлстра стверджував, що підслухав, як російський президент говорив про свої експансіоністські амбіції в ході бізнес-зустрічі на своїй дачі у 2006 році. У той час Зейлстра працював на компанію Shell.

Однак в інтерв'ю Volkskrant на цих вихідних він зізнався, що не був присутній на зустрічі. А про цю інформацію він дізнався від джерела, яке було там присутнє.

"Я прийняв рішення, що це важлива геополітична історія з серйозними наслідками. Я додав себе в цю історію, щоб переконатися в тому, що людина, яка була там насправді, не буде викрита. Тому що це може мати наслідки для неї або її компанії", - сказав він.

У своєму початковому варіанті розповіді, яку Зейлстра став розповідати на партійних конференціях ще в 2014 році, він стверджував, що був у задній кімнаті на дачі, коли почув, що Путін визначає "велику Росію", як Росію, Білорусь, Україну та країни Балтії, додаючи, що "мати Казахстан теж добре".

Сумніви в правдивості заяви міністра закордонних справ з'явився тоді, коли колишній член керівництва Shell Єрун ван дер Вір (Jeroen van der Veer) повідомив Volkskrant, що Зейлстра взагалі не був присутнім на зустрічі в 2006 році.

Глава МЗС зізнався, що не був присутній, однак наполягає на тому, що зміст цієї історії правдивий.

"Чи було розумно захищати своє джерело у той спосіб, який я зробив? Ні, не було. Але інформація правдива", - сказав він.

Повідомляється, що зізнання з'явилося у незручний момент для Зейлстра, який має вилетіти у вівторок до Москви на свою першу офіційну зустріч зі своїм російським колегою Сергієм Лавровим.

У "Партії Свободи" Герта Вілдерса закликали до дискусії, щоб міністр зміг пояснити свої дії перед парламентом, перш ніж поїде до РФ.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.