Проблема з Угорщиною дратує НАТО не менше, ніж Україну – посол

Середа, 14 лютого 2018, 13:08

Вимоги Угорщини щодо українського закону про освіту для розблокування проведення зустрічей, зокрема, в НАТО, є прямим тиском на Україну.

Про це сказав голова місії України при НАТО Вадим Пристайко, відповідаючи на питання журналістів у Брюсселі.

"Пропозиція, яка зроблена угорської стороною щодо розблокування, на мою думку, це не є вимогою, це – тиск, прямий і безпосередній. Угорська сторона вимагає юридичних гарантій, що закон не буде імплементований. Я не бачу розмов в такому тоні. Ми зі свого боку пропонуємо вирішити це питання в рамках існуючих механізмів через Річну національну програма на 2018 рік", - сказав він.

Посол зазначив, що угорська сторона наполягає, що Україна порушила зобов’язання минулорічної програми щодо захисту мов національних меншин. "Все, що рекомендувала Венеціанська комісія, ми пропонуємо внести в Річну національну програму", - сказав він.

Також він впевнений, що у квітні відбудеться засідання Комісії Україна-НАТО на рівні міністрів закордонних справ.

"На сьогодні у нас немає запасного плану, що воно не відбудеться. Я сподіваюся, що спільними зусиллями нам вдасться вирішити проблему з Угорщиною, яка дратує НАТО не менше, ніж Україну. 11 послів НАТО надіслали угорському колезі лист, в якому вони висловили нерозуміння, як можна зловживати принципом консенсуса в такій організації, як НАТО", - сказав Пристайко

Він повідомив, що Кабмін сьогодні підтримав пропозицію відсунути реалізацію закону з 2020 року на 2023 рік.

"Це частина тих поступок, які ми хочемо зробити нашим угорським колегам з метою розблокування ситуації, яка склалася", - сказав Пристайко.

Він підкреслив, що скасування проведення комісії не означає, що не відбувається контактів по військовій лінії.

"Інформація щодо того, що відбувається на Сході України, доводиться і доходить до наших партнерів, але механізм політичної підтримки, який обговорюють саме міністри, це було завдання міністра оборони. Шкода, що зустріч не відбулася", - сказав Пристайко.

Наступна зустріч міністрів оборони запланована на червень, і Пристайко висловив сподівання, що вона відбудеться.

Нагадаємо, глава МЗС Угорщини Петер Сійярто заявив, що Угорщина не відмовиться від своєї нинішньої політики щодо українського закону про освіту без юридичних гарантій, та висунув вимоги на адресу України.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.