У Болгарії скандал з продажем електромережі, прем'єр заявив про змову

Середа, 28 лютого 2018, 10:26

Прем'єр-міністр Болгарії Бойко Борисов заявив, що не піде у відставку через скандал, пов'язаний з продажем активів енергетичної компанії CEZ Болгарія маловідомій фірмі.

Про це повідомляє Euractiv.

22 лютого чеська державна енергетична компанія CEZ офіційно оголосила про продаж своїх болгарських активів невеликій болгарській компанії під назвою "Inercom Болгарія". Ціна покупки була оголошена на рівні 320 мільйонів євро, тоді як покупець отримував бізнес з річним оборотом близько $1 мільярда.

"Inercom Bulgaria" була заснована в минулому році з капіталом 25 000 євро. Власником є чоловік на ім’я Гінка Варбаков з міста Пазарджик без жодного досвіду в управлінні енергетичними компаніями або проектами.

Борисов заявив, що продаж активів був змовою проти нього, поки він був у Брюсселі на саміті ЄС минулого тижня.

"Це сценарій цих негідників... Ці люди один раз скинули мене з влади, тепер вони намагаються знову. Цього разу не буде жодних відставок, я обіцяю цим людям, що я викрию їх", - заявив прем'єр-міністр у вівторок.

Того ж дня міністр енергетики Болгарії Темєнузка Петкова подала у відставку. Вона пояснила, що не має нічого спільного з придбанням активів CEZ, але вже 20 років була особисто знайома з Варбаковим. Петкова заявила, що пішла у відставку, щоб не було жодних спекуляцій про ці відносини.

Борисов вже був змушений піти у відставку через скандал, пов'язаний з цінами на електроенергію, в лютому 2013 року. Тоді він критикував чеську компанію CEZ  за те, що вона "пограбувала болгарських споживачів".

Цього разу скандал також створює політичну проблему для чеського прем'єр-міністра Андрія Бабіша. За даними чеських ЗМІ, Бабіш був "шокований" подробицями цієї угоди і попросив CEZ надати пояснення.

Борисов повідомив, що отримав від Бабіша конфіденційні документи щодо угоди, які свідчать про участь російсько-грузинських офшорних компаній, а також російських і болгарських банків. Він закликав центральний банк та розвідувальні органи країни розібратися в угоді.

CEZ має монополію на західну частину Болгарії, включаючи столицю Софію. Ще одна чеська компанія - Energo-Pro - контролює північний захід, а австрійська EVN - південний захід.

Болгарські споживачі вже давно підозрюють компанії у картельній змові, вони встановлюють однакові ціни на ринку, де немає конкуренції.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.