Прем’єр Нідерландів: Болгарія не готова до вступу в Шенген та єврозону

Середа, 7 лютого 2018, 13:14

Прем'єр-міністр Нідерландів Марк Рютте досить критично висловився щодо амбіцій Болгарії приєднатися до Шенгенської зони та до єврозони.

Про це повідомляє Euractiv.

Під час дводенного візиту до Болгарії Рютте заявив, що цій країні ще необхідно виконати низку реформ, щоб відповідати критеріям вступу.

"Ми підтримуємо приєднання Болгарії до Шенгену. Але робота ще не завершена - це вимагає зусиль багатьох учасників процесу, включаючи Болгарію. Але я хочу привітати Борисова (прем’єра Болгарії. - Ред.) з досягненнями. Як заявив Юнкер (президент Єврокомісії) - все ще є частина роботи, яку Болгарія має виконати, і я думаю, що це станеться", - сказав Рютте.

Насправді, президент Єврокомісії минулого року заявив, що Болгарія та Румунія готові приєднатися до Шенгену і це повинно відбутися якнайшвидше.

І Болгарія, і Румунія, які приєдналися до ЄС у 2007 році, отримали "зелене світло" від Єврокомісії щодо приєднання до Шенгену в 2010 році. Однак прийом вимагає одностайності, а вступ блокує група країн, включаючи Францію, Німеччину і Нідерланди.

Рютте також дав зрозуміти, що не вважає Болгарію готовою приєднатися до єврозони.

"Я хотів би підкреслити великі досягнення Болгарії щодо зовнішнього боргу та економічного зростання, а також інші важливі критерії, які є обов'язковими для повного членства в Єврозоні. У цьому плані Болгарія явно прогресує у правильному напрямку", - сказав він.

Нагадаємо, Болгарія планує до кінця червня подати заявку на приєднання до європейського механізму валютних курсів (ERM-2), щоб згодом впровадити євро.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.